Raportet e sigurisë: Klanet ballkanike kontrabandojnë më shpesh kokainë, ndër kriminelët janë edhe maqedonasit

Nëntë persona u arrestuan në Bahrein për trafik droge, duke përfshirë njerëz nga rajoni / FOTO Tribuna e përditshme Bahrein

Nëse në të kaluarën rrugë qorrenga mbi droga, pra heroina filloi dhe u zhvillua në Amerikën e Jugut, sot është përhapur më së shumti në mbarë botën pikërisht përmes rrugëve ballkanike dhe rajonit. Kjo është ajo me pak fjalë Agjencia Amerikane për Zbatimin e Drogës – DEA ai e shikon rajonin dhe trafikun e drogës si dikur vështronte vendet e Amerikës së Jugut dhe tregtinë e narkotikëve.

Konkretisht në Shqipëri javën e kaluar, siç bën me dije Drejtoria e Policisë së Malit të Zi, janë sekuestruar 430 kilogramë kokainë, e cila kontrabandohej me gomone nga Kolumbia përmes portit të Tivarit. Ishte epilogu i operacionit policor ndërkombëtar me emrin “Port”, i cili sipas raportimeve të mediave drejtohej nga agjencia amerikane DEA, e specializuar në luftën kundër mafies së drogës dhe luftën kundër klaneve të Amerikës Latine.

Siç shkruan Beogradi Politikë сpor një ditë më vonë, të shtunën fundjaven e kaluar, 115 kilogramë kokainë janë sekuestruar në Belgjikë, duke çuar në arrestimin e tetë të dyshuarve nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina. Ata akuzohen për dërgimin e drogës nga Amerika e Jugut në Roterdam. Kokaina e kapur në Shqipëri dhe Belgjikë dyshohet se ishte e destinuar për tregun e paligjshëm të drogës në Bashkimin Evropian.

Këto dy raste flasin për fuqizimin në rritje të bandave ballkanike, grupe që janë në hije të thellë, ndërkohë që lufta vazhdon në rajon dhe në botë deri në shfarosjen e anëtarëve të klaneve të famshme "Skalyarski" dhe "Kavaçki". Sasitë e mëdha të drogës që kapen herë pas here, kryesisht kokaina, flasin për fuqinë dhe ndikimin e tyre të madh financiar të vështirë për t'u imagjinuar. Sigurisht, kjo nuk ka kaluar pa u vënë re në shërbimet më të mëdha të policisë në botë, prandaj DEA, Europol dhe oficerët e tjerë ligjzbatues janë kaq të shqetësuar për Ballkanin.

Për më tepër "Daily Tribune - Bahrein" Kohët e fundit njoftoi se një grup ndërkombëtarësh, përfshirë maqedonas, të cilët ishin të përfshirë në tregtinë ilegale të narkotikëve, ishin shkatërruar. Sipas informacioneve të “Sloboden Pechat”, bëhet fjalë për shtetas të Maqedonisë të njohur për autoritetet për aktivitetet e tyre kriminale, të cilët për momentin nuk janë bërë të ditur nga mediat në vend se janë arrestuar në Bahrein.

Marrëdhëniet afatgjata

Ndërkohë, Agjencia Evropiane për Monitorimin e Drogave dhe Varësisë nga Droga (EMCDDA) publikoi së fundi analizën e saj për këto lëshimet në Ballkanin Perëndimor, sepse në Bruksel i quajnë politikisht dhe gjeografikisht vendet e rajonit jashtë BE-së – Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, БOsna dhe Hercegovina dhe Serbia, duke e trajtuar Kosovën si një entitet të veçantë. Ata deklaruan se rruga ballkanike e heroinës, e cila të çon nga Turqia në Evropën Perëndimore, është ende aktive, por se kontrabanda e kokainës në këtë drejtim po merr gjithnjë e më shumë rëndësi. Fakti që rrugët e drogës hyjnë në BE në këto zona, për shembull, nga Turqia në Bullgari, pastaj përmes Serbisë, flet shumë për kompleksitetin e këtyre kanaleve. me tutje, ata dalin në Hungari, ku rihyjnë në Bashkimin Evropian.

Përveç gjeografisë, demografia është gjithashtu e rëndësishme për zhvillimin e kanaleve të kontrabandës. Sic thuhet në raportet amerikane, fakti që një numër i madh i qytetarëve nga Ballkani jetojnë në vendet e BE-së do të thotë se ka shumë që mund të rekrutohen për të punuar për nëntokën. Këto klane janë të pranishme në Belgjikë dhe Holandë, vende ku ndodhen portet e mëdha të Antwerpen-it dhe Roterdamit, të cilat përndryshe janë “porta” të rëndësishme për lëndët narkotike të kontrabanduara të destinuara për tregun europian të drogës. Gjithashtu, migrimi ballkanik është shumë i pranishëm në Gjermani, Zvicër, Itali, Spanjë, madje edhe jashtë kufijve të BE-së – në Britaninë e Madhe.

Në veprimtarinë e tyre, thuhet, rol të rëndësishëm luan dhuna e ushtruar gjatë konfliktit për epërsi në tregun e drogës, e cila çoi në një numër të madh të vrasjeve. Megjithatë, rruga tradicionale ballkanike e heroinës po bëhet gjithnjë e më shumë transversale ndaj kokainës. Raporti i përmendur nuk hyn në fillimet e lidhjeve të nëntokës lokale me Amerikën e Jugut, por supozohet se ato kontakte të para janë bërë në fund të viteve nëntëdhjetë të shekullit të kaluar. Në fillim të viteve 2000, “klani i Zemunit”, atëherë grupi më i fuqishëm kriminal, u fokusua në Kolumbi, por largimi i tyre atje u ndërpre me arrestimin e tyre në Paris dhe ekstradimin në Beograd.

Ndoshta shembulli më i mirë i lidhjes me Amerikën Latine është i akuzuari Darko Sariç dhe grupi i tij, të cilët u vunë nën vëzhgimin e DEA-s, e cila që atëherë, me sa duket, ka monitoruar Ballkanin, por edhe Amerikën e Jugut, e cila mund të shihet një pak ditë më parë në Shqipëri. Klani ballkanik është aktiv në Ekuador, raportojnë këto ditë mediat. Vitet e fundit ky vend është kthyer në portin e nisjes së mijëra tonëve kokainë nga Kolumbia dhe Peruja me destinacion tregun ndërkombëtar. Ky klan, siç thuhet, përbëhet nga një grup etnik shumëngjyrësh, duke përfshirë shqiptarët, kroatët, malazezët, serbët dhe rusët. EMCDDA vëren në raportin e saj një tjetër ndryshim interesant në nëntokën e rajonit – dikur Shqipëria ishte qendra e kultivimit të marijuanës dhe sot ajo prodhohet në laboratorë në të gjithë Ballkanin, madje disa prej tyre janë zhvendosur edhe në BE. Grupet kriminale kanë adoptuar teknologjitë më të fundit për të përmirësuar prodhimin e marijuanës, duke përfshirë pajisjet e kultivimit të brendshëm. Ata gjithashtu përdorin kriptovaluta dhe sisteme të koduara për komunikim, ndër të cilët më të njohurit në Serbi janë telefonat "Sky". "Këto grupe kriminale kanë një ndikim të rëndësishëm në sigurinë, qeverisjen dhe sundimin e ligjit në rajon," thuhet në raportin e EMCDDA.

Mbizotërimi i lëndëve narkotike si shkak i dhunës dhe vrasjeve në rajon

 

“Grupet kriminale nga Ballkani Perëndimor janë bërë lojtarë kyç në tregun e narkotikëve në rajon, por edhe në BE”, thuhet në raportin e EMCDDA.

Në veprimtarinë e tyre, thuhet, rol të rëndësishëm luan dhuna e ushtruar gjatë konfliktit për epërsinë e tregut të drogës, e cila çoi në një numër të madh vrasjesh. Megjithatë, rruga tradicionale ballkanike drejt heroinës po pengohet gjithnjë e më shumë nga kokaina.

Raporti i përmendur nuk hyn në fillimet e lidhjeve të nëntokës lokale me Amerikën e Jugut, por supozohet se ato kontakte të para janë bërë në fund të viteve nëntëdhjetë të shekullit të kaluar. Në fillim të viteve 2000, “klani i Zemunit”, atëherë grupi më i fuqishëm kriminal, të cilat fokusuar në Kolumbi.

Klani ballkanik është aktiv në Ekuador, shkruan e përditshmja. Ky vend në vitin e fundit është kthyer në portin e nisjes së mijëra tonëve kokainë nga Kolumbia dhe Peruja, të destinuara për tregun ndërkombëtar. Ky klan, si raportojnë mediat, përbëhet nga grupe etnike shumëngjyrëshe, duke përfshirë shqiptarët, kroatët, malazezët, serbët, Maqedonasit dhe rusët.

Video e ditës