Besimi shprehu keqardhjen për rritjen e pagave prej 30 për qind, zgjidhjet e futura në sirtar

Protesta para Ministrisë së Financave/Foto: Netpress

Për shkak të pamundësisë së përcaktimit të specifikës së detyrave të punës dhe përgjegjësisë së veçantë që rrjedh nga pozita e punës, aplikimin do ta rregullojmë duke e specifikuar dispozitën e Ligjit për Buxhetin ose me Ligjin për Sistemin e Pagave në vetë Sektorin Publik. tha ministri Fatmir Besimi.

Punonjësit e Ministrisë së Financave janë në protestë për shkak se nuk kanë marrë rritjen e premtuar prej 30 për qind, siç ishte parashikuar.

Është krijuar presion në opinion – pse për disa planifikohet rritje pagash në Buxhetin për vitin 2023, e për të tjerët jo.

Ministria e Financave thotë se ekipi që krijon buxhetin e shtetit luan një rol shumë domethënës dhe të përgjegjshëm në shoqëri dhe pagat e tyre janë më të ulëta se pagat në institucionet e tjera që janë në varësi të kësaj ministrie, si dhe të gjithë sektorit të “Financave”.

- Në kushtet kur po zbatohen reformat më të rëndësishme në financat publike, të cilat janë parakusht për përshpejtimin e rritjes ekonomike, por edhe pjesë e rrugës sonë drejt Bashkimit Evropian, është e nevojshme të forcohet stafi profesional dhe ekspert në Ministrinë e Financave. , i cili është institucioni lider në sferën financiare. Ne do të marrim të gjitha masat që përgjegjësia e lartë që kanë marrë këta punëtorë që punojnë me miliarda euro për qytetarët, si dhe ekspertiza e tyre, të vlerësohet si duhet – ka treguar ministri i Financave Fatmir Besimi.

Besimi theksoi se paga mesatare në Ministrinë e Financave është edhe dy herë më e ulët se paga mesatare në të gjithë sektorin “Financa”. Aty mesatarja është 49.800, kurse në Ministri është 26.000 denarë.

- Kur bëhet fjalë për pozicione drejtuese në sektorin “Financë” dhe Ministrinë e Financave, ky raport është disa herë më i lartë. Në një kohë të reformave të mëdha në financat publike dhe në përputhje me acquis të Bashkimit Evropian, është e nevojshme që stafi profesional dhe profesional të qëndrojë në institucion dhe të parandalojë daljen e stafit, që ka ndodhur në vitet e fundit - thotë Besimi.

Ministri i Financave theksoi se zgjidhja do të kërkohet në Ligjin e Buxhetit.

- Për shkak të pamundësisë së përcaktimit të specifikës së detyrave të punës dhe përgjegjësisë së veçantë që rrjedh nga pozita e punës, ne do ta rregullojmë aplikimin duke specifikuar dispozitën e Ligjit për Buxhetin ose me Ligjin për Sistemin e Pagave në vetë Sektorin Publik. , e cila është në fazën përfundimtare të përgatitjes si zgjidhje sistematike në kuadër të sektorit publik - shpjegoi ministrja.

Nga Sindikata e Maqedonisë për Alsat thonë se do të paraqesin ankesë kundër ministrit Besimi.

- Ministri ka tërhequr të gjitha vendimet për rritjen e pagave, paga nuk është paguar fare dhe tani do të kërkonte një interpretim se rritja nuk do të jetë për të gjithë punonjësit e ministrisë por vetëm për dy sektorë. Nuk e di si do ta bëjë, ligji qëndron, nuk ka propozim ligj për ndryshimin e ligjit për buxhetet, ku parashikohen rritje pagash. Një veprim shumë i çuditshëm i ministrit dhe ne po përgatisim paralajmërim para padisë - tha Trpe Deanoski, kryetar i Sindikatës së UPOZ-it.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës