Bensone, receta për ëmbëlsirën më të mirë nga Modena italiane
Modena bensone është një specialitet tipik i qytetit të Modenës, rajoni Emilia Romagna (Itali), dhe ndoshta ëmbëlsira më e vjetër e këtyre zonave.
Në shekullin e trembëdhjetë, komuniteti i Modenës ia ofroi esnafit të farkëtarëve dhe argjendarëve në festën e shenjtit mbrojtës të këtyre zejtarëve. Etimologjia e emrit mund të vijë nga frëngjishtja pain de son ose buka me krunde, për ca kohë është përdorur për të përgatitur miell të ëmbël të situr. Receta e lashtë e benzonit ka mbetur pothuajse e pandryshuar me kalimin e kohës.
Përndryshe, është një ëmbëlsirë e thatë e thjeshtë dhe origjinale, e bërë nga përbërës të thjeshtë dhe lehtësisht të disponueshëm: miell, qumësht, vezë, gjalpë dhe mjaltë. Përbërësi i fundit u zëvendësua më pas nga sheqeri. Versioni origjinal i kësaj ëmbëlsire nuk përmban asnjë mbushje, por me kalimin e viteve është pasuruar me reçel ose, për një propozim edhe më të shijshëm, me çokollatë dhe krem lajthie. Meqë ra fjala, e njëjta përzierje benson është përdorur edhe për një tortë tjetër tipike të kësaj zone, një donut, i rrumbullakët me një vrimë në mes...
Shërbejeni bençonnet për mysafirët tuaj në fund të vaktit, të shoqëruar me një kafe të mirë ose një gotë verë, siç e dikton tradita.
Nga rruga, benzona është një tortë ideale italiane për tryezën e Pashkëve.
Ju duhet rreth një orë për të përgatitur benzonën. Ky është një kek që mund të ruhet për disa ditë, dhe mund ta shijoni gjatë gjithë vitit. Njëlloj i përshtatshëm për mëngjes ose çaj pasdite. Një tortë tipike e butë nga kuzhina klasike.
Pra, le të zbulojmë se si të përgatisim benson duke ndjekur recetën tonë hap pas hapi.
Përbërësit:
– 500 gram miell special
- 150 gram sheqer
- 3 vezë
- 120 gram gjalpë
- 40 mililitra qumësht
- 1 limon
- 80 gram sheqer të grimcuar
- 1 maja e thatë
– 1 qese sheqer pluhur
- kripë
përgatitja:
Rrihni vezët dhe grini lëkurën e limonit.
Në tasin e mikserit hedhim miellin, shtojmë pak kripë, sheqerin, majanë e thatë, e mbulojmë tasin dhe i përziejmë përbërësit.
Më pas shtoni gradualisht gjalpin e zbutur, lëkurën e limonit të grirë, qumështin, dy vezë e gjysmë të rrahura, rrisni shpejtësinë e mikserit dhe bëni një brumë të njëtrajtshëm.
Kur brumi të fillojë të shkëputet nga muret e tasit të mikserit, e heqim në një dërrasë, pra në sipërfaqen e punës dhe e japim formën e një salsiçe me trashësi 6-7 centimetra.
Më pas brumin e kalojmë në tepsi të shtruar me letër furre, nga brumi formësojmë shkronjën “S”, e lyejmë me vezën e rrahur të mbetur, e spërkasim me sheqer të grimcuar dhe pluhur, më pas kekun e përgatitur në këtë mënyrë e vendosim në furrë të nxehur. te piqet ne 180 grade rreth 40 minuta.
Hiqeni tortën e përfunduar nga furra, vendoseni në një raft teli që të ftohet, prejeni dhe shërbejeni.