Bensone, receta për ëmbëlsirën më të mirë nga Modena italiane

Foto: YouTube/Printscreen/Fini recepti

Modena bensone është një specialitet tipik i qytetit të Modenës, rajoni Emilia Romagna (Itali), dhe ndoshta ëmbëlsira më e vjetër e këtyre zonave.

Në shekullin e trembëdhjetë, komuniteti i Modenës ia ofroi esnafit të farkëtarëve dhe argjendarëve në festën e shenjtit mbrojtës të këtyre zejtarëve. Etimologjia e emrit mund të vijë nga frëngjishtja pain de son ose buka me krunde, për ca kohë është përdorur për të përgatitur miell të ëmbël të situr. Receta e lashtë e benzonit ka mbetur pothuajse e pandryshuar me kalimin e kohës.

Përndryshe, është një ëmbëlsirë e thatë e thjeshtë dhe origjinale, e bërë nga përbërës të thjeshtë dhe lehtësisht të disponueshëm: miell, qumësht, vezë, gjalpë dhe mjaltë. Përbërësi i fundit u zëvendësua më pas nga sheqeri. Versioni origjinal i kësaj ëmbëlsire nuk përmban asnjë mbushje, por me kalimin e viteve është pasuruar me reçel ose, për një propozim edhe më të shijshëm, me çokollatë dhe krem ​​lajthie. Meqë ra fjala, e njëjta përzierje benson është përdorur edhe për një tortë tjetër tipike të kësaj zone, një donut, i rrumbullakët me një vrimë në mes...

Shërbejeni bençonnet për mysafirët tuaj në fund të vaktit, të shoqëruar me një kafe të mirë ose një gotë verë, siç e dikton tradita.

Nga rruga, benzona është një tortë ideale italiane për tryezën e Pashkëve.

Ju duhet rreth një orë për të përgatitur benzonën. Ky është një kek që mund të ruhet për disa ditë, dhe mund ta shijoni gjatë gjithë vitit. Njëlloj i përshtatshëm për mëngjes ose çaj pasdite. Një tortë tipike e butë nga kuzhina klasike.

Pra, le të zbulojmë se si të përgatisim benson duke ndjekur recetën tonë hap pas hapi.

Përbërësit:

– 500 gram miell special
- 150 gram sheqer
- 3 vezë
- 120 gram gjalpë
- 40 mililitra qumësht
- 1 limon
- 80 gram sheqer të grimcuar
- 1 maja e thatë
– 1 qese sheqer pluhur
- kripë

përgatitja:

Rrihni vezët dhe grini lëkurën e limonit.

Në tasin e mikserit hedhim miellin, shtojmë pak kripë, sheqerin, majanë e thatë, e mbulojmë tasin dhe i përziejmë përbërësit.

Më pas shtoni gradualisht gjalpin e zbutur, lëkurën e limonit të grirë, qumështin, dy vezë e gjysmë të rrahura, rrisni shpejtësinë e mikserit dhe bëni një brumë të njëtrajtshëm.

Kur brumi të fillojë të shkëputet nga muret e tasit të mikserit, e heqim në një dërrasë, pra në sipërfaqen e punës dhe e japim formën e një salsiçe me trashësi 6-7 centimetra.

Më pas brumin e kalojmë në tepsi të shtruar me letër furre, nga brumi formësojmë shkronjën “S”, e lyejmë me vezën e rrahur të mbetur, e spërkasim me sheqer të grimcuar dhe pluhur, më pas kekun e përgatitur në këtë mënyrë e vendosim në furrë të nxehur. te piqet ne 180 grade rreth 40 minuta.

Hiqeni tortën e përfunduar nga furra, vendoseni në një raft teli që të ftohet, prejeni dhe shërbejeni.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës