Bektesi: Masa për çmimet e garantuara nuk do të vazhdojë

Çmime të garantuara në markete / Foto: "Sloboden Pechat" - Dragan Mitreski

Ministria e Ekonomisë nuk do ta zgjasë masën për çmimet e garantuara, e cila përfundon në fund të këtij muaji, por siç paralajmëroi ministri Kreshnik Bekteshi, do të presë miratimin e ligjit për ndalimin e praktikave të padrejta tregtare, i cili sipas tij. , do të vendosë rregull në konkurrencën e pandershme në tregti do të sjellë ulje të çmimeve të produkteve ushqimore.

- Presim që kjo zgjidhje ligjore, e cila është plotësisht në përputhje me rregulloret evropiane dhe me flamur evropian, të miratohet në një kohë sa më të shkurtër. Me ligj presim uljen e çmimeve të ushqimeve dhe produkteve bujqësore, tha Bekteshi.

Ligji për ndalimin e praktikave të padrejta tregtare në zinxhirin e furnizimit të produkteve bujqësore dhe ushqimore, siç tha ai, qysh në dhjetor të vitit 2023, me propozim të Ministrisë së Ekonomisë, është miratuar nga Qeveria dhe është dorëzuar në Kuvend.

Zgjidhja ligjore që vendos rend në konkurrencën e pandershme në tregti dhe fut praktika të drejta ndërmjet tregtarëve dhe furnitorëve në zinxhirin e produkteve bujqësore dhe ushqimore pritet të hyjë në lexim të dytë në komisionet në Kuvend këtë javë, theksoi Bekteshi.

Vitin e kaluar, më 20 shtator, Ministria e Ekonomisë miratoi Vendim për ndryshimin e vendimit për kushtet e veçanta për tregtimin e mallrave individuale, përcaktimin e çmimeve më të larta të produkteve individuale në tregtinë me pakicë, si dhe detyrimin e tregtarëve për të blerë dhe shesin lloje dhe sasi të caktuara mallrash individuale tek konsumatorët sipas një porosie të caktuar që është publikuar në Fletoren Zyrtare dhe është e vlefshme deri më 29 shkurt të këtij viti.

Vendimi i referohet: orizit të bardhë, në paketim nga 900 g deri në 1 kg; miell gruri tip 400 dhe tip 500; Bukë e bardhë dhe gjysëm e bardhë, bukë e tipit industrial 450 g (e plotë dhe e prerë), me përjashtim të bukës së sapopjekur në markete; produkte të tjera buke; Biskota "Petit Beurre" dhe biskota të thjeshta dhe pa dhjamë nga 300 deri në 500 g; vafera, me mbushje kremi kakao (të rregullta, të palyera) nga 300 deri në 500 g; makarona (makarona dhe spageti nga gruri i fortë) pa dhe me vezë 500 g; viçi pa kocka, kofshë ose pjesë tjetër; mish derri pa kocka, kofshë ose pjesë tjetër; mish derri dhe viçi i grirë; pulë e freskët ose e ngrirë (e tërë); biftek pule i freskët ose i ngrirë; sallam çaji (viçi, derri dhe viçi) pa aditivë dhe pa paketim në feta; sallam special i pulës (pa pako me feta); pate mëlçie dhe pule (pa aditivë) në pako 95 dhe 100 g; qumësht i përhershëm i lopës (përveç qumështit organik dhe qumështit me suplemente) me përmbajtje yndyre 2,8%, 3,2% dhe 3,5%, në paketim 1 l; kos i thjeshtë i qumështit të lopës (pa aditivë) me përmbajtje yndyre nga 2,8% deri në 3,2%, në paketime 1 l dhe 1,5 l; qumësht i thartë i lopës (zakonisht, pa aditivë) me përmbajtje yndyre 2,8% dhe 3,2%, në një paketë prej 300 deri në 500 g; krem nga qumështi i lopës me përmbajtje yndyre prej 12% deri në 20%, në një paketë prej 180 ose 200 g; djathë i bardhë tradicional i lopës dhe djathë i bardhë i përzier (pa aditivë); qumësht tradicional i lopës dhe djathë të përzier (pa aditivë) dhe vezë të freskëta pule.

Po ashtu, ka miratuar vendim për ndryshimin e vendimit për përcaktimin e çmimeve më të larta për produkte individuale në tregtinë me shumicë dhe pakicë, i cili është gjithashtu i vlefshëm deri më 29 shkurt të këtij viti dhe i referohet: birrës së lehtë në paketim 1,5 l në shishe. ; pije (lëngje) të gazuara në paketim mbi 1 l në shishe; pije (lëngje) jo të gazuara në ambalazh kartoni dhe ujë burimi natyral mineral, të gazuar dhe jo të gazuar në ambalazh mbi 1 l në shishe.

Ministria e Ekonomisë ka marrë edhe një vendim për uljen e detyrimeve të importit për importin e perimeve të freskëta që vlen deri më 28 shkurt të këtij viti, sipas të cilit tarifa e aplikueshme është 10 për qind për qepën, preshin, lulelakrën dhe brokolin, marulen, karotat, patëllxhanin. dhe kungull i njomë, si dhe një vendim për uljen e detyrimeve të importit për importin e domateve të freskëta, trangujve dhe specave, i cili gjithashtu vlen deri më 28 shkurt të këtij viti dhe për të cilin tarifa e aplikueshme është 10 për qind. Me vendet e CEFTA-s, megjithatë, taksa doganore është 0 për qind.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës