Beqiri: Mungojnë reformat, nuk ka luftë serioze kundër korrupsionit

Mungojnë reformat dhe nuk ka një luftë serioze kundër korrupsionit në vend, tha ai Profesor i së Drejtës Penale në Universitetin FON, Mitasin Beqiri, duke e komentuar atë Raporti i Transparency International mbi perceptimin e korrupsionit.

- Raporti për korrupsionin lëviz, por e gjithë kjo është një fasadë, ka ende shumë punë, tregon rangun shumë të ulët të Maqedonisë së Veriut, madje është në shoqërinë e disa vendeve afrikane. “Prandaj mund të konstatoj se nuk ka reforma dhe nuk ka luftë serioze kundër korrupsionit”, tha Beqiri.

Partitë politike parlamentare opozitare VMRO-DPMNE dhe Aleanca për Shqiptarët (AA) mendojnë se nevojiten reforma konkrete në luftën kundër korrupsionit. Sipas tyre nevojiten reforma radikale dhe lufta e vendosur kundër krimit, por shtojnë se kjo nuk është e mundur me LSDM dhe BDI.

- Për shkak të LSDM-së dhe BDI-së së korruptuar, Maqedonia është ndër vendet më të korruptuara në Evropë, në shoqëri me vendet afrikane. Prandaj duhen zgjedhje të shpejta të parakohshme dhe një qeveri e orientuar drejt reformave dhe me agjendë të qartë për të luftuar korrupsionin dhe krimin, thotë opozita. VMRO-DPMNE.

Aude Aleanca për Shqiptarët i Zijadin Selës thonë se “Transparency International” ka konfirmuar se Maqedonia e Veriut është ndër vendet më të korruptuara në botë.

“Transparency International sot konfirmoi zyrtarisht se Aleanca për Shqiptarët e ka paralajmëruar vazhdimisht. Regjimi aktual është një nga më të korruptuarit në botë dhe në renditjen e këtij viti renditet në grupin e vendeve si Tanzania, Surinami, Maroku, Guajana, Etiopia, Kolumbia etj. Për të shtuar ironinë, vendet që deri dje konsideroheshin si më të korruptuarit, sot janë në një pozitë shumë më të mirë se vendi ynë, ndërsa larg Maqedonisë së Veriut janë vendet diktatoriale si Kuba. Ka vetëm një fajtor në këtë situatë, regjimi hibrid që ka kapur drejtësinë dhe prokurorinë dhe ka instaluar korrupsionin në çdo sferë dhe institucion. Kujtojmë se në këtë renditje kanë kontribuar pasaportat për kriminelët botërorë, lirimi i kriminelëve vendas dhe burgimi i qytetarëve të pafajshëm që nuk kanë para ta blejnë lirinë edhe pse u takon, thonë nga AA.

Video e ditës