"Begemot" promovoi koleksionin e tregimeve të shkurtra "Mitologjia e Tranzicionit" nga Alek Popov

Shtëpia Botuese Behemoth promovoi librin "Mitologjia e Tranzicionit", një koleksion me pesëmbëdhjetë tregime të shkurtra nga Alek Popov, si pjesë e Festivalit të Zonës së Artit më 18 shtator.

Tregimet janë frymëzuar nga realiteti material dhe simbolik i viteve të fundit të Bllokut Lindor dhe historitë kalimtare, të jetuara personalisht dhe të përjetuara thellë nga brezi i autorit.

- Duke i dhënë liri fantazisë së tij satirike, Popov bën një rindërtim shumë origjinal të miteve të rrënjosura në ndërgjegjen publike të Bullgarisë nga vitet '90 të shekullit të kaluar. Tregimet janë një gërshetim i përfaqësimeve të zgjedhura në mënyrë të shkëlqyeshme, të rëndësishme të jetës së përditshme të asaj kohe dhe imazhe groteske-fantastike që ndjekin në mënyrë të përsosur paqartësinë e tyre.

Versioni artistik i epokës kalimtare që marrim në këtë seri tregimesh të shkurtra ndonjëherë ndryshon nga realiteti historik, shpesh hyn në fushën e trillimit, por kështu magjikisht rezulton të jetë më i besueshëm në përshkrimin e gjendjes njerëzore dhe jetës shoqërore sesa ekrani gri të vetë realitetit.Behhemoti.

Alek Popov (1966) është një nga shkrimtarët më të rëndësishëm dhe më të famshëm bashkëkohorë bullgarë. Ai është autor i romaneve "Misioni Londër", "Kutia e Zezë" (dhe versioni i tij i dytë: "Kutia e Zezë: Qentë që Fluturojnë ulët"), "Motrat Palaveev në Stuhinë e Historisë", si dhe disa koleksione të tregimeve të shkurtra.

Popov njihet si mjeshtër i kombinimit të komikes dhe asaj serioze duke e vendosur me mjeshtëri jetën e njeriut ballkanik në mjedisin e tij të lindjes dhe jo-vendas. Si autor evropian, Popov është përkthyer në më shumë se 15 gjuhë. Libri në gjuhën maqedonase është botuar me mbështetjen e Creative Europe dhe Ministrisë së Kulturës të Republikës së Maqedonisë.

(Teksti u botua në "Shtypi Kulturor" numër 97, në botimin e shtypur të gazetës "Free Press" më 18-19 shtator 2021)

Video e ditës