Bankat bënë një “popara” me komisione

Foto Free Press / Dragan Mitreski

Disa banka mbledhin më shumë se gjysmën e shumës së mbledhur nga interesi vetëm nga tarifat dhe komisionet

Komision për mbajtjen e një llogarie transaksioni, kosto të larta vjetore një herë për overdraft të lejuar, komisione për çdo transaksion, për banking elektronik, për lëshimin e deklaratës, për mbylljen e një llogarie - këto janë vetëm një pjesë e kostove që bankat u ngarkojnë klientëve të tyre. E ndërsa për interesat ka përqindje, të cilat bien në sy në shikim të parë, shpenzimet e ndryshme të kryera nga bankierët çojnë në miliona të ardhura dhe përputhen në mënyrë të përkryer me paratë e mbledhura nga interesi.

Me rritjen e kreditimit dhe vëllimit të punës së bankave, është normale që kostot dhe komisionet e tyre të rriten. Në qershor të këtij viti, krahasuar me qershorin e kaluar, është shënuar një rritje prej 10 për qind në totalin e kredive. Por nëse shikoni raportet 6-mujore të bankave, vihet re se disa banka mbledhin para vetëm nga tarifat dhe komisionet në një shumë që është edhe më shumë se gjysma e parave të mbledhura nga interesi. Ky raport, jo shumë kohë më parë, ishte si një rregull i pashkruar prej vitesh: shuma e komisioneve duhet të jetë sa një e treta e shumës së arkëtuar nga interesi.

Tri bankat më të mëdha tashmë i kanë publikuar pasqyrat e tyre financiare gjashtëmujore të pa audituara në Bursën e Maqedonisë. Me asete prej 2,4 miliardë euro më 30.6.2022 qershor 6, Komercijalna banka është më e madhja. Në 24,3-mujorin e parë të këtij viti, banka ka realizuar të hyra nga interesi në shumën totale prej 13,7 milionë euro, ndërsa për komisione dhe tarifa të tjera ka arkëtuar 30.6.2022 milionë euro. Fitimi para tatimit i bankës më 18,4 qershor 13,5 është XNUMX milionë euro. Vitin e kaluar, banka e mbylli gjysmën e parë të vitit me një fitim prej XNUMX milionë euro.

Operacionet financiare të tri bankave më të mëdha në Maqedoni/ Free Press/ Përpunimi i të dhënave: Ivan Samarxhiev

Stopanska banka është e dyta më e madhe me asete prej 1,9 miliardë euro që nga 30.6.2022 qershori 34,1. Banka ka realizuar të ardhura totale nga interesi prej 11,95 milionë euro, ndërsa të ardhurat nga komisionet dhe tarifat kanë qenë 1 milionë euro, duke ruajtur kështu rregullën e pashkruar të raportit të parasë 3:26,5. Stopanska Bank ka një fitim para tatimit në gjysmën e parë të vitit prej 19,8 milionë euro, ndërsa në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, fitimi i saj ishte XNUMX milionë euro.

Banka NLB, si banka e tretë më e madhe, ka asete prej 1,7 miliardë euro në fund të gjashtëmujorit të parë. Të hyrat nga interesi më 30 qershor të këtij viti ishin 27,2 milionë euro, ndërsa të hyrat nga komisionet dhe tarifat ishin 17,9 milionë euro. Më 30 qershor, NLB Bank ka shënuar fitim para tatimit prej 25,2 milionë euro, ndërsa vitin e kaluar fitimi i saj gjashtëmujor ka qenë 20,4 milionë euro.

Komisionet e larta që “ngrenë” të ardhurat, pra edhe fitimet e bankave, janë një temë e shpeshtë në opinion dhe bankierët janë pyetur shumë herë se si e formojnë çmimin e komisioneve dhe tarifave. Sipas NLB-së, “parametrat hyrës gjatë krijimit të komisioneve dhe tarifave janë kostot reale që banka ka për të ofruar shërbimin për të cilin ngarkon një tarifë”.

Komercijalna banka thotë se “monitorojnë rregullisht lëvizjet e tregut të ekonomisë së vendit dhe në përputhje me burimet e përdorura në zhvillimin dhe mirëmbajtjen e produkteve dhe shërbimeve të ofruara, vendosin shumat e komisioneve dhe tarifave në operacionet bankare”.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës