Ballkani është në një garë armatimesh: Serbia porositi pajisje ushtarake me vlerë 1,3 miliardë dollarë

FOTO: Helikopterë ushtarakë serbë të prodhimit perëndimor \ EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIQ

Serbia vitin e kaluar konkluduarla Kontrata për blerjen e armëve dhe pajisjeve ushtarake në vlerë prej një miliard e 318 milionë dollarësh, që paraqet një shumë më të madhe se vlera totale e të gjitha blerjeve që nga fundi i vitit 2016, kur filloi procesi i modernizimit të Ushtrisë së Serbisë.

Këtë ndër të tjera e shkruan portali БаLanka Rrjet sigurie, ku thekson se shuma e blerjeve të rëna dakord është shënuar në raportin për funksionimin e kompanisë publike Jugoimport-SDPR për vitin e kaluar. Sipas portalit të njohur që merret me analizat ushtarake, thuhet se vitin e kaluar janë nënshkruar 287 kontrata individuale me 31 shtete për prokurimin e pajisjeve ushtarake.

“Të dhënat nuk janë të specifikuara kur bëhet fjalë për pjesën e shumës së atyre kontratave të destinuara për forcat e armatosura, por ato janë të rëndësishme për vlerësimin sepse Yugoimport-SDPR është përgjegjëse për të gjitha blerjet e aseteve me rëndësi strategjike për qëllime ushtarake, dhe ajo listë përfshin praktikisht të gjitha armët dhe pajisjet ushtarake”, thuhet në tekst.

Portali shton se një pjesë e kontratave janë lidhur për prodhim vendor në fabrikën Combat Complex Systems, ndërsa të tjerat janë në pronësi 100 për qind të Jugoimpor-SDPR.

FOTO: Tanku serb T-72B3 EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

“Rritja dramatike e prokurimit të armëve nënkupton kontrata të reja të mëdha. Një partner i rëndësishëm ishte Rusia, nga e cila katër helikopterë luftarakë Mi-35M, tre transportues Mi-17V-5, dy bateri të sistemit të mbrojtjes ajrore Pantsir-S1M, sisteme për veprime kundër-elektronike dhe dronë luftarakë...”.

Teksti kujton se praktika në marrëveshjet e mëdha është dhënia e një pjese të parave si paradhënie, por nuk është informacion publik se sa i është paguar Rusisë për armë që tani nuk mund të merren për shkak të sanksioneve ndërkombëtare dhe bllokadës së ekonomisë ruse. .

Video e ditës