Ballistët bashkëpunuan me fashistët – ndryshimet në ligj do të vlejnë edhe për “ballistët” e Tetovës?

Foto: Facebook / print screen

Muajin e kaluar, me mbështetjen e qeverisë dhe opozitës, ato u miratuan në Kuvend ndryshimet në Ligjin për Shoqatat dhe Fondacionet, të cilat pengojnë hapjen e shoqatave që lavdërojnë nazizmin dhe fashizmin. Ishte një përgjigje ndaj shoqatave të sapohapura me klubet kulturore të bullgarëve në vend. Po “Balistët”, tifozeria e Tetovës që këtë javë festoi 30 vjetorin e ekzistencës? A do të vlejnë ndryshimet ligjore edhe për ta, nëse dihet kush janë ballistët historikë - tradhtarët e brendshëm dhe shërbëtorët fashistë që pushtuan gjysmën e Maqedonisë në Luftën e Dytë Botërore?

Këto pyetje i bën arkitekti tetovar Boshko Vidoeski, i cili vë në dukje se grupi i tifozëve, i cili ka përdorur publikisht emrin profashist për dekada, madje mbajti një festë këtë fundjavë në Qendrën Kulturore të qytetit me emrin e heroit popullor. Iljo Anteski-Smok, dhe balistet në vitin 1943 e dënuan me vdekje dhe e ekzekutuan në burgun e Tiranës së bashku me pesë partizanë dhe komunistë të tjerë maqedonas.

“Edhe një i vdekur nuk prehet në paqe”. Ka ardhur koha që një grup tifozësh me emrin e bashkëpunëtorëve të Hitlerit dhe Musolinit të ketë një lloj feste në një objekt me emrin e tij. Çfarë ironie!”, shkruan Vidoeski në Facebook, duke kërkuar nga mediat të shkruajnë më shumë për këtë.

Ai shton se heshtja i banalizon raste të tilla dhe banalizimi çon në normalizimin e tij, gjë që praktikisht po lejon që fashizmi dhe nazizmi të vampirizojnë para syve tanë.

“Dhe jo, nuk mund të mendosh se “kjo nuk është asgjë e tmerrshme”, duke banalizuar simbolikën tragjike të zgjedhjes së vendndodhjes së festës së të premtes. Shpresoj vetëm që kjo zgjedhje të mos ishte e qëllimshme; e edhe sikur të ishte - kjo nuk do të thotë se nuk duhet të hasë në reagim! Është edhe më shkatërruese që njëri prej jush pretendon se është “injorant” për kontributin tuaj në rimishërimin e fashizmit dhe nazizmit në Tetovë dhe në Maqedoni”, shkruan Vidoeski në postim.

Tifozët e “Shkendisë” së Tetovës shkruajnë publikisht në rrjetet sociale se Tetova është “zemra e Shqipërisë”, dhe nxitja e tillë e dukshme e intolerancës kombëtare kalon pa asnjë reagim nga institucionet kompetente.

Ballistët ishin anëtarë të lëvizjes nacionaliste dhe profashiste shqiptare, të organizuar në frontin kombëtar "Bali Kombtar" Ata përbënin pjesën ushtarake të organizatës, e cila veproi për krijimin e Shqipërisë së Madhe. Gjatë pjesës më të madhe të Luftës së Dytë Botërore, balistikët ishin në konflikt të drejtpërdrejtë me njësitë partizane në Maqedoni, Serbi dhe Mal të Zi. Ata kishin një llogari veçanërisht të ashpër me anëtarët e NOV nga Maqedonia Perëndimore, duke kryer vrasje, terror dhe plaçkitje të popullatës maqedonase dhe të tjera joshqiptare. Programi politik i kësaj organizate përfshinte bashkimin e “trojeve etnike” të shqiptarëve dhe krijimin e Shqipërisë së Madhe.

Sipas ndryshimeve të fundit ligjore, tani në Maqedoni është e ndaluar të hapen shoqata dhe fondacione, programet, qëllimet, aktivitetet dhe veprimet e të cilave kanë për qëllim shembjen e dhunshme të rendit kushtetues të vendit, nxitjen dhe thirrjen për agresion ushtarak, si dhe nxitja e urrejtjes kombëtare, racore, fetare ose intolerancës tjetër, intolerancës, urrejtjes, gjenocidit, shfarosjes, përhapjes ose mbështetjes, nxitjes dhe miratimit të fashizmit, nazizmit, nacionalsocializmit dhe Rajhut të Tretë, si dhe ndërmarrjen e aktiviteteve që lidhen me terrorizmin ose aktivitete në kundërshtim me Kushtetuta.

Sipas më shumë prej këtyre kritereve të renditura në ligj, tashmë në vend ndalohet ekzistenca e një grupi që e quan veten "ballistë" dhe promovon ideologjinë dhe synimet e ballistëve historikë.

Video e ditës