“Babaroga” Talat Xhaferi

Sasho Ordanoski / Foto: “Shtypi i Lirë”, Dragan Mitreski

Të krijohet përshtypja se Xhaferi po bëhet “lidhja” më e dobët politike e qeverisë përballë strategjisë së opozitës për nevojat e shpalljes së zgjedhjeve të parakohshme për të përhapur perceptimin se demokracia në vend po mbytet, vetëm që qeveria të qëndrojë në pushtet.

Parlamenti i Maqedonisë definitivisht ka problem me dyert. Atë herë, kujtojmë, deputetët e VMRO-DPMNE-së i hapën pa autorizim, në mënyrë që në ndërtesë të hynin njerëzit që ishin të vendosur të përdorin dhunë për të ndryshuar historinë politike të demokracisë maqedonase. Me atë rast, disa dyer të mbyllura në ndërtesën e Kuvendit mund të kenë shpëtuar jetën e deputetëve dhe dyert e hapura të zyrës së kryetarit të Kuvendit të atëhershëm i janë nënshtruar ekspertizës mjeko-ligjore të lëvizjes së banditëve.dyert e sallës plenare. për të numëruar praninë fizike të deputetëve në seancë.

Si "hapësit" dhe "mbyllësit" e derës bëjnë thirrje për demokraci, siç e interpretojnë ata në mënyrë demokratike. Mirëpo, për ato gjëra ekzistojnë ligje të vlefshme, sipas të cilave dihet se kush mund dhe në çfarë kushtesh mund të hapë e mbyllë dyert. Këto dispozita nuk janë në anën e arsyetimit të procedurës në të dyja rastet, edhe pse pasojat janë të pakrahasueshme. Por ligjet janë parimore; vetëm dënimet për shkeljen e tyre kur duhen peshuar pasojat janë të ndryshme.

Talat Xhaferi duhej ta dinte më mirë. Ai tregon një nervozizëm të madh, jo karakteristik për të, në menaxhimin e kësaj përbërje të Kuvendit. Opozita është opozitë dhe ka të drejtë të zgjedhë se cilën rrugë (demokratike) për të rrëzuar qeverinë. Vitin e kaluar nuk arritën të votojnë, ndaj tani kanë shkuar në bojkot, protesta, aksione guerile-parlamentare, provokime të ndryshme, për të penguar punën normale të shumicës së deputetëve. Asgjë e re dhe asgjë e paparë. Po, nuk është e lehtë të menaxhosh “menaxherinë” parlamentare, sidomos në kushtet e një mazhorance parlamentare “të hollë” në pushtet. Por për të mbyllur dyert e deputetëve?!

Kryeparlamentari Xhaferi dy herë më parë është turpëruar nga ky “incident në derë”. Një herë, dhjetë ditë më parë, ai u filmua duke iu drejtuar në mënyrë të vrazhdë dhe vrazhdë funksionarëve të parlamentit, diçka që nuk i përshtatet as moshës së tij, as përvojës politike që ka, e sidomos jo postit që mban. Dhe herën e dytë nuk pranoi, duke kërkuar falje kot “me këste”, të kërkonte falje për një veprim të tillë. Ai ende mendon se ka të drejtë për këtë. Shumica në publik, nga ana tjetër, nuk i pëlqejnë njerëzit – as punonjësit socialë, as politikanët! - të cilët nuk dinë të kërkojnë falje për veprimet e tyre dukshëm të gabuara.

Xhaferi është një operativ politik inteligjent, i aftë. Por një politikan i ngurtë, kokëfortë, si kur lexon poezi nga bankat parlamentare, ashtu edhe kur lexon Rregulloren nga selia presidenciale. Ai e bazon sharmin e tij specifik në këtë, përveç rasteve kur e tepron. Ai është i tillë në daljet publike dhe jashtë Parlamentit, sepse ndonjëherë di të sillet me bashkëbiseduesit me të cilët nuk është dakord dhe me njëfarë doze përbuzjeje arrogante. Nuk ka asnjë formulë sipas së cilës mund të jetë e mirë për një politikan. Kuvendi, megjithatë, nuk është një kazermë ushtarake, por Shtëpia e Demokracisë në të cilën pragu i tolerancës dhe mirësjelljes në menaxhimin e atij institucioni duhet të jetë më i lartë edhe se vrazhdësia e mundshme e kundërshtarëve politikë.

Të krijohet përshtypja se Xhaferi po bëhet “lidhja” më e dobët politike në qeverisje duke u përballur me strategjinë e opozitës për nevojat e shpalljes së zgjedhjeve të parakohshme për të përhapur perceptimin se demokracia në vend po mbytet, vetëm që qeveria të qëndrojë në pushtet. Me sjelljen e tij ai thjesht i “ofron” opozitës të krijojë një “pinata” politike dhe një “babaroga” jodemokratike prej tij, një arsye më shumë që “menjëherë, tani dhe urgjentisht” të shkohet në zgjedhje të parakohshme. Sikur qeveria kishte pak sfida për të zgjidhur, mungonte vetëm Xhaferi.

Video e ditës