Aston Martin i Princit Charles hip në një karburant unik - djathë dhe verë

Princi Charles Aston Martin
Foto: Profimedia

Makina e cilësisë së mirë e Princit Charles Aston Martin përdor nënproduktet e verës dhe djathit si lëndë djegëse dhe është mjeti i përsosur për dhënien e një darke me stil.

Princi Charles konsiderohet një luftëtar i zjarrtë i përkushtuar ndaj mjedisit dhe qëndrueshmërisë, dhe në përpjekje për ta zbatuar atë në jetën e përditshme. Një mënyrë është konvertimi i makinës së tij Aston Martin në përdorimin e nënprodukteve specifike dhe novatore.

Për kohën e vjetër që mori si dhuratë nga Mbretëresha Elizabeth II për ditëlindjen e tij të 21-të, Princi Charles këmbënguli të gjente një zgjidhje inxhinierike për një lëndë djegëse alternative, pa shkatërruar makinën autentike.

"Aston Martin im i vjetër, i cili tani drejton nënprodukte, përdor - besoni apo jo - mbetjet e verës së bardhë angleze dhe hirrës nga procesi i prodhimit të djathit si lëndë djegëse," tha Princi Charles.

Bioetanoli i derdhur në makinë është një burim i ripërtëritshëm i energjisë i krijuar nga fermentimi i sheqerit dhe niseshtës nga nënproduktet bimore që mund të arrihen duke përdorur verë dhe djathë.

Charles dhe Camel
Foto: Princi Charles dhe Camilla Parker Bowles / Burimi: Profimedia

Vendimi i pazakontë i Princit Charles për të dekarbonizuar Aston Martinin e tij duke përdorur një përzierje të fortë të bioetanolit të prodhuar nga djathi dhe mbetjet e verës nuk duhet të ngatërrohet me mundësinë serioze të dekarbonizimit të automjeteve.

Makina legjendare ka qenë në pronësi të Charles për më shumë se 50 vjet dhe ishte pjesë e disa ngjarjeve të rëndësishme në familjen mbretërore, përfshirë dasmën e Princit William dhe Kate Middleton.

Princi William dhe Kate Middleton
Foto: Dasma Mbretërore e Princit William dhe Kate Middleton / Burimi: Profimedia

Por ky Aston Martin nuk është automjeti i vetëm mbretëror që ai arriti të konvertojë: Charles po përpiqej të ndryshonte trenin mbretëror dhe të përdorte vajin e gatimit të përdorur si lëndë djegëse.

Trashëgimtari 72-vjeçar i fronit britanik thotë se udhëheqësit botërorë duhet të bëjnë më shumë për planetin sesa thjesht të "flasin", dhe një mënyrë për ta trajtuar atë është duke marrë pjesë në një samit të Kombeve të Bashkuara për ndryshimet klimatike. Nga 31 tetor deri më 12 nëntor Me

princi Charles princeshë diana
Foto: Princi Charles dhe Princesha Diana / Burimi: Profimedia

 

Video e ditës