Asani i telefonoi kryetares Arsovska: Atyre u shkojnë vetëm sëpata dhe sharra, pema e mbjellë nga Nënë Tereza mund të riparohej

Pema e prerë e Krishtlindjes pranë memorialit për Nënë Terezën/Foto: Sloboden Pechat/M.D.

Pema e mbjellë nga Nënë Tereza 40 vjet më parë me rastin e vizitës së saj të fundit në Shkup në vitin 1980 ka mundur të riparohet dhe tani dikush po tenton ta shkatërrojë veprimtarinë e saj, tha drejtori i Institutit për trashëgimi shpirtërore dhe kulturore të Shqiptarët (IDKNA), Skender Asani.

- Në botën demokratike-perëndimore, ku ne si shoqëri dhe shtet synojmë të integrohemi, theksoi Asani, edhe pemë të caktuara nëpër qytete kanë statusin e monumenteve kulturore-historike. - Aty identifikohen me shumë kujdes këto pemë, mbrohen nga brejtësit dhe insektet e ndryshme, kurohen nga shumë sëmundje, rivitalizohen dhe askush nuk guxon t'i dëmtojë sepse me këtë bëjnë krim. Era e fortë para disa ditësh shkuli pemën e Krishtlindjes së Nënë Terezës dhe ne si institut apeluam për kujdes maksimal me këtë pemë të Krishtlindjes, sepse shpresonim që së bashku me Qytetin e Shkupit të gjejmë një gjuhë të përbashkët për rimbjelljen e kësaj peme. në vend të të vjetrës, tha ai.

Asani thekson se pema e Krishtlindjes në vend që të shpëtohet nga dëmtimet e mëtejshme është prerë dhe copëtuar nga NP “Parkovi i Zelenit”.

- Kjo Ndërmarrje Publike e Qytetit të Shkupit, duke i shpërfillur plotësisht kërkesat dhe sugjerimet tona profesionale, ka shkelur rëndë elementin historik dhe kulturor të trashëgimisë së Gonje Bojaxhiut - Nënë Terezës, për arsye se përveç faktit se është mbjellë pema e Krishtlindjes. me dorën e vetë Nënë Terezës, ajo shënon edhe vendin ku ka qenë shtëpia e saj e lindjes. Gjithashtu, duke e shkatërruar këtë pemë të Krishtlindjes, Qyteti i Shkupit, me ose pa qëllim, shkul edhe ndjenjën ndaj një komuniteti që është në rrezik asimilimi, siç janë katolikët e Shkupit. Këta të fundit nuk kanë as meshë në gjuhën shqipe, por edhe ky problem do të zgjidhet duke caktuar një prift që do të mbajë meshën në gjuhën amtare të katolikëve nga Shkupi. Kërkesave tona të mëvonshme drejtuar znj. Arsovska për takim konsultativ, i përgjigjen vetëm sëpata dhe sharra, të cilat ajo i komandon përmes NP "Parkovi i Zelenilo", theksoi ai.

Asani tha se IDKNA konsideron se trashëgimia e Gonje Bojaxhiut-Nënë Tereza është e gjerë dhe duhet të ruhet, por edhe pllaka e dëmtuar dhe siç ka treguar ai, autoritetet e Qytetit të Shkupit ende nuk kanë dhënë të dhëna të sakta. epilogu i hetimeve.në lidhje me autorët e këtij akti të shëmtuar.

- Është për të ardhur keq që një ndërmarrje publike e qytetit të Shkupit, siç është “Parqet dhe gjelbërimi” mund të jetë kaq e pamëshirshme ndaj pemëve që janë simbol i Shkupit, dhe si është e mundur që drejtuesit e kësaj ndërmarrje vendosën kaq shpejt. fatin e kësaj peme Krishtlindjesh, pa u konsultuar paraprakisht me ekspertë të ndryshëm. Për ta bërë absurdin edhe më të madh, drejtori i kësaj NP jep një shpjegim qesharak dhe jo bindës se gjoja ishte e pamundur të kthehej ky bredh në vendin e mëparshëm, edhe pse e vërteta është krejtësisht ndryshe sepse situata mund të korrigjohej dhe të ishte shkatërruar plotësisht. kjo pemë historike mund të ishte parandaluar. Rimbjellja e kësaj peme të Krishtlindjes mund të bëhej pa problem, sepse të gjitha parakushtet për një gjë të tillë ekzistonin, mjaftonte vetëm ta fusnim pak më thellë se më parë. Ka shumë raste në botë që pemët zhvendosen dhe kjo bëhet pa problem, sepse ekzistojnë të gjitha parakushtet bio-vegjetative që pemë të tilla të rigjenerohen sërish, tha ai..

Ambasadori austriak Georg Wotsas doli dje në sheshin ku u shkul pema e Krishtlindjes dhe me stafin e tij mori pjesë në mbledhjen e degëve të pemës së shkatërruar të Krishtlindjes, në mënyrë që në të njëjtin vend të rinovohej nga farat e saj një pemë e re e Krishtlindjes.

- Me këtë gjest, ambasadori austriak, përveç solidarizimit me rebelimin e IDCNA-së për dëmet e shkaktuara në trashëgiminë e Gonje Bojajiut - Nënë Terezës, ai njëkohësisht dërgoi mesazhin e paqes dhe pajtimit, që ishte edhe mision i Nënë Terezës. veten e saj. Ideja për të mbledhur degët e kësaj peme të shkatërruar të Krishtlindjeve dhe për t'i ruajtur ato si një relike që do të shërbente edhe si farë për mbjelljen e një peme të re të Krishtlindjes shpreh më së miri thelbin e këtij mesazhi të ambasadorit austriak, njoftoi dje IDKNA dhe shprehu falënderimet publike. ndaj tij.

Menjëherë pas prerjes së pemës së Krishtlindjes, Shtëpia Përkujtimore NU e Nënë Terezës ka reaguar dhe ka kërkuar që të mbillet një e re në afërsi.

- Prisnim që autoritetet lokale nga Qyteti i Shkupit të organizoheshin dhe ta kthenin bredhin në vendin e tij. Megjithatë, diçka krejtësisht e papritur ndodhi
për publikun e gjerë. Dikush e mori përsipër ta presë pemën pa u koordinuar me institucionet kompetente nga qyteti i Shkupit. Ne Shtëpia Përkujtimore NU e Nënë Terezës - Shkup pyesim se kush ia ka dhënë të drejtën personit që ta bëjë këtë akt të papranueshëm dhe e dënojmë ashpër këtë akt çnjerëzor, çnjerëzor dhe idiot dhe presim që autoritetet e qytetit të Shkupit ta ruajnë pjesën tjetër të bredhit. dhe kthimi i saj në vendin e vjetër. Po ashtu presim dhe kërkojmë që në afërsi të mbillet një e re, thanë nga aty.

Për nder të Nënë Terezës, në vend të pemës së rënë do të mbillet një pemë e re

Video e ditës