Një ushtri përtacësh thith Postin dhe e dërgon në humnerë

Sindikata e Postës së Maqedonisë sot mbajti konferencë për media para Qeverisë Foto: Sloboden Pechat/Besna Damçevska

Kemi 15 filiale, 15 drejtorë, pozita kryesore, anëtarë të bordit drejtues, këshilltarë, ndihmës profesionistë... dhe gjithnjë e më pak punëtorë në procesin teknologjik, tha kryetari i Sindikatës së Postës së Maqedonisë, Boro Veligdenov.

Të sistematizohet dhe të riorganizohet Posta që të funksionojë normalisht, të jetë e orientuar drejt tregut dhe të gjenerojë të ardhura, kërkojnë nga Sindikata e Postës së Maqedonisë, e cila sot protestoi para ndërtesës së Qeverisë, duke u frikësuar për vendet e punës dhe mbijetesën e këtij vendi. institucioni.

Posta po zhytet vazhdimisht në borxhe. Humbja e akumuluar, më 31 dhjetor 2022 (sipas raportit të fundit financiar) është 18,7 milionë euro dhe janë 1.998 të punësuar. Sindikata e Postës përsëriti se aty janë të vendosur shumë ushtarë partiakë dhe se ka një numër të madh drejtorësh dhe se ata që kryejnë punët e nevojshme postare nuk janë në numër të mjaftueshëm.

- Posta e Maqedonisë ka ardhur në kufijtë e mbijetesës dhe vendet tona të punës janë në rrezik. Muajin e kaluar në protestë kërkuam një takim urgjent me Bordin Drejtues për të nisur dialogun social dhe për të bërë reformat e nevojshme. Megjithatë, përgjegjësit nuk morën pjesë në takim dhe me këtë e shkelën parimin e negociatave. Për këtë arsye ne i dërguam kërkesë Qeverisë për të diskutuar për proceset e rehabilitimit të Postës, të cilat janë vërtet të nevojshme sepse situata është jashtëzakonisht e rëndë dhe po përkeqësohet dita-ditës. Por deri më sot nuk kemi ende përgjigje. Nga kjo mund të konstatojmë se ne të punësuarit jemi lënë të kujdesemi vetë - tha Boro Veligdenov, kryetar i Sindikatës së Postës së Maqedonisë.

Ai tha se prioritet aktual është sistematizimi i punonjësve, për të cilin 5 vite më parë Bordi Drejtues mori vendim për fillimin e procesit dhe u emërua komision. Sistematizimi është edhe pjesë e marrëveshjes që u nënshkrua para dy vitesh e gjysmë, gjatë grevës së atëhershme.

- Komisioni i sistematizimit ende nuk ka filluar punën. Prandaj ne si sindikatë fillojmë menjëherë përgatitjen e sistematizimit në të cilin do të përfshihen të gjithë punëtorët dhe do të punësojmë edhe ekspertë. Synimi është që kushdo qoftë qeveria e ardhshme, pas zgjedhjeve, ai sistemim i ri të paraqitet menjëherë dhe të pranohet pa kushte. Kështu Posta Maqedonase mund të fillojë menjëherë me procesin e reformës - thotë Veligdenov.

Për Sindikatën më e rëndësishmja është ndalimi i procesit të politikës së keqe të personelit dhe partizimit.

- Besojmë se ky lloj sistemimi dhe organizimi i punës nuk ekziston në asnjë institucion. Kemi 15 filiale, 15 drejtorë, pozita drejtuese, anëtarë të Bordit Drejtues, këshilltarë, asistentë profesionistë... dhe gjithnjë e më pak punëtorë në procesin teknologjik. Ne kemi nevojë për sistemim sipas nevojave të kompanisë dhe tregut. Theksin kryesor duhet ta vëmë në procesin teknologjik, pra në përpunimin e dërgesave. Vetëm kështu mund t'i tejkalojmë anomalitë që ndodhin në punën e Postës dhe të pozicionohemi në treg, gjegjësisht t'ua kthejmë postën e Maqedonisë qytetarëve, me dërgesë të rregullt të parcelave. Kemi punëtorë që nuk vijnë në punë, ose vijnë në vendin e punës një herë në javë - thotë Veligdenov.

Ai sqaron se për shkak të krizës financiare në Postë, punëtorët janë vazhdimisht nën stres nëse do ta marrin pagën.

- Në periudhën e ardhshme do të organizohemi me të gjithë punonjësit, do të organizojmë protesta dhe grevë. Tani po kryhen anketa dhe punonjësit po informohen për pjesëmarrjen e tyre më të madhe në aktivitetet e mëtejshme që synojnë mbrojtjen e të drejtave të punës. Për shkak se tani jemi në periudhën parazgjedhore, jemi duke u konsultuar me anëtarësinë për kohën e aktiviteteve të ardhshme - thotë Veligdenov.

Ai tha se Sindikata e ka të qartë se një marrëveshje e re kolektive nuk mund të nënshkruhet tani në parazgjedhore, por se ka pasur një grup pune që e ka përgatitur para një viti e gjysmë dhe se është lënë për pas. zgjedhjet.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës