Apeli e shpalli të pafajshëm Mijalkovin dhe për “Plaçevinë e Vodnos” Gruevskit iu shtua dënimi për dy vjet.

Sasho Mijalkov
Sasho Mijalkov / Foto: EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI

Ish-drejtori i Agjencisë së Sigurisë dhe Kundërzbulimit i dënuari Sasho Mijalkov mori dënim me kusht për rastin “Plaçevi i Vodno”, pasi Gjykata e Apelit sot njoftoi se ia ka pranuar ankesën kundër aktgjykimit me të cilin është dënuar me një vit e tre muaj burg. Njëkohësisht Apeli i ish-kryeministrit Nikolla Gruevski ia ka shtuar dënimin me dy vjet dhe tani është dënuar me gjithsej nëntë vjet burg për këtë rast.

Në rastin “Plaçevi i Vodno”, Mijalkov është dënuar për blerje të paligjshme të pronës në lagjen elitare të Shkupit. Me atë rast, me aktgjykimin e shkallës së parë, Gruevski i arratisur në Hungari u dënua me shtatë vjet burg. Përveç blerjes së paligjshme të pagave të Vodno-s, Gruevski u dënua edhe për keqpërdorim të donacioneve partiake.

Në njoftimin e Apelit thuhet se gjykata i ka refuzuar ankesat e Gruevskit, ndërsa pjesërisht i respekton ato të Mijalkovit dhe Prokurorisë Themelore Publike për Prokurorinë e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit. Në dënimin alternativ të Mijalkovit – dënim me kusht, llogaritet edhe koha e qëndrimit në paraburgim.

Është konstatuar se nuk do të kryhet nëse i akuzuari nuk kryen vepër të re penale në afat prej 4 – katër vjet – pas plotfuqishmërisë së aktgjykimit”, thuhet në njoftimin nga Apeli.

Në shpjegimin për dënimin me kusht, Apeli thotë se Mijalkov nuk ka ndërmarrë veprime reale në vepër, por vetëm verbale.

“Këshilli vlerësoi se gjykata e shkallës së parë ka shkelur nenin 24 të Kodit Penal, ku thuhet se ndihmësi dënohet njësoj ose më pak se autori i krimit. Duke pasur parasysh nenin 24 të Kodit Penal dhe në raportin dhe korrelacionin e dënimeve të N.G. nga S. (i cili është në arrati), J.K: – një vit burg, N.Y. masë alternative e provës, R.N. Masa alternative është dënimi me kusht për autorët e drejtpërdrejtë me veprime dhe procedura specifike”, thuhet në njoftim.

Ankesa konsideron se në pjesën e aktgjykimit për Gruevskin, Gjykata Penale nuk i ka vlerësuar sa duhet rrethanat rënduese dhe për këtë arsye ka respektuar ankesën e Prokurorisë, duke ia rritur dënimin nga 7 në 9 vjet burg.
Kur bëhet fjalë për pasurinë e paluajtshme të konfiskuar nga të dënuarit, Apeli ka konfirmuar aktgjykimin, me të cilin prona prej 3 milionë eurosh do të kalojë në pronësi të shtetit.

Gjykata penale për rastin “Plaçevi i Vodno” e dënoi Mijalkovin, kushëririn e parë të Gruevskit dhe ish-kryetar të UBK-së me një vit e tre muaj burg. Ai akuzohej për “ndihmë në veprën penale të pastrimit të parave dhe produkteve të tjera kriminale”. Dhe me të njëjtin dënim u dënua edhe biznesmeni Orce Kamçev, për pastrim parash. Ai u lirua nga burgu në nëntor të vitit të kaluar pasi Gjykata Penale bashkoi dy dënimet e tij për çështjet “Sheshet e Ujit” dhe “Imperia”.

Ata u dënuan me burgim me kusht Risto Novacevski и Nenad Josifovic, dënim i cili sipas aktgjykimit mund të ndryshohet me burg nëse brenda pesë viteve të ardhshme kryejnë një vepër të re.

Sipas aktakuzës, në periudhën nga qershori 2006 deri në tetor 2012, Gruevski si kryetar partie, në vend që t'i paraqes paratë si donacione të pranuara në VMRO-DPMNE, ka marrë për vete 1,3 milionë euro, e më pas i ka lëshuar në qarkullim dhe ka blerë parcela. e tokës në Vodno. Bëhet fjalë për tokë në të cilën ka pasur pyll, dhe që me ndryshimet në Planin e Përgjithshëm Urbanistik (GUP) është shndërruar në tokë ndërtimore. Të tjerët akuzohen se e kanë ndihmuar në blerjen e parcelave.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës