Angel Dimitrov: Gjithnjë e më shumë kompani nuk do të kenë para për paga

Foto: MIA

Paga e papaguar e muajit maj për gati 27.000 mijë punëtorë është një e dhënë që flet vetë për gjendjen e likuiditetit të kompanive, por rritja e çmimeve të energjisë dhe lëndëve të tjera të para, si dhe faktorë të tjerë të pafavorshëm ekonomikë tregojnë se do të ketë gjithnjë e më shumë kompani që do të pushojnë nga puna. , vlerëson ai Engjëll Dimitrov nga Organizata e Punëdhënësve të Maqedonisë.

- Ata që nuk i paguanin rrogat u detyruan ta bënin këtë. Askush nuk do të ketë kosto shtesë me interes dhe bllokime të llogarive nëse nuk është e nevojshme. Shifrat tregojnë se ka shumë kompani që kanë likuiditet të dobët dhe që nuk mund të përballojnë asnjë goditje, siç ndodhi për shembull me çmimin e energjisë. Një tronditje e tillë i lë ata pa para. Pres që në të ardhmen të rritet numri i kompanive që nuk mund t'i përmbushin obligimet dhe të paguajnë paga - tha Dimitrov për "Sloboden Pechat".

Ai thotë se kreditë e likuiditetit, qoftë edhe pa interes, nuk janë zgjidhje për kompanitë që nuk kanë para apo paguajnë.

– Nuk merret kredi për të paguar pagat. Është si të presim degën ku jemi ulur. Një kredi mund të merret për investim, ose për të kapërcyer një situatë - për shembull, për të importuar lëndë të parë, por pastaj mbeten para nga puna e bërë për të shlyer kredinë - thotë Dimitrov.

Drejtoresha e IRS, Sanja Lukarevska, në një konferencë për media njoftoi se llogaritjet e MPIN-it për muajin maj janë pranuar dhe nuk janë paguar nga 6.250 punëdhënës për 16.722 punëtorë. Gjithashtu për muajin maj janë 5.211 përllogaritje MPIN për 10.935 punëtorë që nuk janë dorëzuar.

Video e ditës