Analizë: Vdekja e Raisit do të “trondisë” planet për pasardhësin e tij

Seyyed Ebrahim Raisi, Presidenti i Republikës Islamike të Iranit flet në Asamblenë e Përgjithshme të 77-të të Kombeve të Bashkuara në selinë e OKB-së NY: Asambleja e Përgjithshme e 77-të e OKB-së, dita e dytë, Nju Jork, Shtetet e Bashkuara - 2 shtator 21, Imazhi: 2022, Licenca: të drejtat - i menaxhuar, Kufizimet: , Publikimi i modelit: jo, Linja e kreditit: Lev Radin/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pas rrëzimit vdekjeprurës të helikopterit, Ajatollah Khameneit po i mbaron koha për të menaxhuar të ardhmen e Republikës Islamike.

Ky incident përfaqëson një moment kyç në dramën politike të Iranit dhe nxit reflektime mbi pasojat dhe ndryshimet e mundshme që mund të pasojnë vdekjen e papritur të presidentit.

Pavarësisht rëndësisë së rolit të tij, vdekja e Raisit nuk ka gjasa të shkaktojë përçarje serioze në aparatin administrativ dhe ekzekutiv të Iranit.

Ndërsa zyra presidenciale është një komponent kritik i strukturës së pushtetit të Iranit, kontrolli i vërtetë, veçanërisht mbi burokracinë dhe çështjet kryesore kombëtare, i takon kryesisht liderit suprem, Ayatollah Ali Khamenei.

Si autoriteti më i lartë i Iranit sipas kushtetutës, lideri suprem ka ndikim të konsiderueshëm.

Ai jo vetëm që përcakton axhendën kombëtare dhe mbikëqyr gjyqësorin dhe forcat e armatosura, por gjithashtu siguron që kandidatët për poste ekzekutive, veçanërisht në ministritë kryesore si inteligjenca, e brendshme, mbrojtja dhe punët e jashtme, të verifikohen fillimisht nga zyra e tij.

Ky centralizim i pushtetit në duart e Udhëheqësit Suprem siguron që makineria administrative e Iranit të mbetet e qëndrueshme dhe funksionale, edhe në mungesë të presidentit të tij.

Sfondi i Presidentit Raisi si një burokrat me përvojë sugjeron se mungesa e tij mund të mos ndikojë në mënyrë kritike në vazhdimësinë administrative. Në fakt, në kabinetin e Raisit, kryeburokrati ishte nënkryetari i tij, Mohammad Mokber.

Ndryshe nga Raisi, i cili ishte i rrënjosur thellë në rolet gjyqësore dhe të sigurisë, Mokber mishëron një burokrat tipik me ekspertizë të gjerë administrative.

Mockber më parë drejtoi një fondacion të madh "bamirës" të njohur si Kryerja e Urdhrit të Imam Khomeinit - i quajtur gjithashtu Setad.

Si rezultat, ai ishte i dobishëm në menaxhimin e një pjese të konsiderueshme të ekonomisë së brendshme të Iranit. Setad, me një vlerë neto prej afro 100 miliardë dollarësh, qëndron përkrah degës ekzekutive dhe IRGC-së si një nga shtyllat kryesore të ekonomisë së Iranit.

Me një sfond të tillë, Mokber është i përgatitur mirë për të marrë përkohësisht detyrat presidenciale dhe për të siguruar stabilitetin e qeverisë, duke përdorur mprehtësinë e tij burokratike ku ekspertiza e Raisit ishte më e fokusuar në drejtësi dhe siguri.

Në këtë kontekst, mund të argumentohet me siguri se pasojat e menjëhershme të vdekjes së Presidentit Raisi nuk janë në mënyrë kritike destabilizuese.

Megjithatë, implikimet afatgjata për të ardhmen politike të Iranit janë mjaft domethënëse. Si një i mbrojtur i Khameneit dhe një prej ish-studentëve të tij, Presidenti Raisi shihej gjerësisht si një figurë e mundshme kyçe në epokën post-Khamenei, dhe ndoshta edhe si udhëheqësi suprem i ardhshëm.

Vdekja e tij e papritur heq një fije kritike nga tapiceri komplekse e dinamikës së ardhshme të lidershipit të Iranit, duke ndryshuar potencialisht rrjedhën e trashëgimisë dhe ekuilibrin e fuqisë në hierarkinë politike të Iranit.

Për të vlerësuar plotësisht ndikimin e vdekjes së Raisit në peizazhin politik të Iranit, është thelbësore të merret parasysh trajektorja e ngritjes së tij në pushtet.

Që nga viti 2014, Republika Islamike e Iranit e ka ngritur strategjikisht Ebrahim Raisi nga një pozicion gjyqësor relativisht i errët në një nga zyrat më të larta të vendit.

Ky transformim filloi me emërimin e tij si Prokuror i Përgjithshëm në 2014, një rol që rriti dukshmërinë e tij.

Më vonë, në vitin 2016, Ayatollah Khamenei emëroi Raisin për të mbikëqyrur Faltoren dhe Fondacionin Imam Reza, i cili jo vetëm menaxhon faltoren e vetme të imamit shiitë në Iran, por gjithashtu mbikëqyr një konglomerat biznesesh dhe dhurimesh.

Ky rol çimentoi më tej statusin e tij si në sferën politike ashtu edhe në atë fetare.

Ngritja e tij vazhdoi me hyrjen e tij në Këshillin e Përcaktimit të Përshtatshmërisë dhe deri në vitin 2019, ai ishte ngritur në pozitën e Shefit të Gjykatës së Iranit, duke kulmuar me zgjedhjen e tij si president në 2021.

Ky proces i gjatë dekadash nënvizon përpjekjet e llogaritura të regjimit për të përgatitur Raisin për një rol kyç në epokën pas Ajatollah Khameneit. Pozicionimi i saktë i regjimit të Raisit sugjeron se ai ishte ose një kandidat kryesor për të pasuar Khamenei ose një figurë e besuar e gatshme për të siguruar një tranzicion të qetë të pushtetit te pasardhësi i caktuar.

Procesi i trashëgimisë udhëhiqet nga Asambleja e Ekspertëve të Menaxhimit në fshehtësi.

Me largimin e Ebrahim Raisit nga skena politike, Republika Islamike përballet me një krizë të konsiderueshme, e përkeqësuar nga refuzimi i liderëve të tjerë potencialë konservatorë që mund të sigurojnë një tranzicion të qetë të pushtetit.

Gjatë procesit që ngriti Raisin, figura me ndikim si Ali Larijani, ish-kryetar i parlamentit, vëllai i tij, Ayatollah Amoli Larijani, ish-kryetar i drejtësisë dhe Mohammad Bagher Ghalibaf, presidenti aktual, u margjinalizuan.

Kjo përfshinte skualifikimin e Ali Larijanit nga gara presidenciale 2021, dorëheqjen e Amoli Larijanit nga Këshilli i Gardës dhe nënshtrimin e Ghalibaf ndaj kritikave të pamëshirshme nga mediat konservatore, të cilat e akuzuan atë për paaftësi dhe korrupsion.

Ky reduktim i orkestruar i liderëve konservatorë të qëndrueshëm krijoi një vakum pas vdekjes së papritur të Raisit.

Republika Islamike tani përballet me detyrën e frikshme për të identifikuar një garantues të ri të tranzicionit të lidershipit, një rol vendimtar për ruajtjen e stabilitetit dhe vazhdimësisë.

Kjo situatë mund të çojë në rritje të pasigurisë në hierarkinë politike pasi kërkimi për një kandidat konsensus bëhet më urgjent.

Ndërsa Republika Islamike përpiqet të gjejë një garantues të ri për tranzicionin e saj të lidershipit, ka ende figura të dukshme që mund të përmbushin këtë rol.

Një individ i tillë është Ali Reza Arafi, anëtar i Asamblesë së Ekspertëve dhe Këshillit Mbrojtës dhe ish-president i Universitetit Ndërkombëtar Al-Mustafa, një institucion kyç klerik për studentët ndërkombëtarë.

Arafi dikur konsiderohej një kandidat i mundshëm për udhëheqjen, por perspektivat e tij janë zbehur me ngritjen e Raisit.

Me largimin e papritur të Raisit, vëmendja mund të zhvendoset sërish te Arafi apo figura të ngjashme, duke rindezur shanset e tyre në peizazhin politik në zhvillim.

Megjithatë, sfida mbetet e rëndësishme. Republika duhet të nisë një fushatë gjithëpërfshirëse promovuese të ngjashme me atë që nxiti Raisin, një detyrë e bërë më e ndërlikuar nga mosha e Ajatollah Khameneit, i cili është tetëdhjetë e pesë.

Koha mund të mos jetë në anën e Khameneit për të orkestruar një proces tjetër të gjerë të krijimit të një pasuesi, duke paraqitur një dilemë strategjike kritike për planet e vazhdimësisë së regjimit.

VIDEO | Andonovic: Jeni viktimë e një aksidenti apo një atentati?

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës