Analiza: Midis drejtësisë dhe paqes - GJNP nuk është në biznesin e krijimit të paqes, por mund të japë drejtësi

Al Nuseyrat, Rripi qendror i Gazës/EPA

Sa herë që Gjykata Ndërkombëtare Penale (GJNP) hap një hetim për një luftë në vazhdim, në mënyrë të pashmangshme lind pyetja: A rrezikon ndjekja e llogaridhënies t'i lërë palët ndërluftuese pa nxitje për të vazhduar luftën?

E njëjta pyetje po bëhet sërish tani që prokurori i ICC-së, Karim Khan, ka marrë vendimin historik për të kërkuar urdhër-arreste për udhëheqësit kryesorë izraelitë dhe të Hamasit.

Debati "paqja kundër drejtësisë".

Bashkëpunëtor kërkimor dhe profesor Mark Kersten i cili merret me drejtësinë penale dhe kriminologjinë në punën e tij analizë shkruan se nuk ka asnjë çelës të veçantë që ndihmon në zhbllokimin e lidhjes midis zgjidhjes së luftërave dhe arritjes së përgjegjësisë për krimet e kohës së luftës.

“Nuk ka asnjë përgjigje të vetme për këtë pyetje që vlen në kontekste të ndryshme. Por këtu janë disa gjëra që janë të vërteta: ICC mund të komplikojë negociatat e paqes. Por negociatat "më të komplikuara" të paqes nuk do të thotë domosdoshmërisht negociata "më të këqija" të paqes. Merrni Kolumbinë, për shembull, ku ICC ka pasur një ekzaminim paraprak një dekadë. Proceset e llogaridhënies të negociuara gjatë procesit të paqes atje janë përkthyer në drejtësi kuptimplote për shumë prej krimeve të luftës të kryera nga qeveria dhe grupi rebel i Forcave të Armatosura Revolucionare të Kolumbisë (FARC). Për më tepër, që GJNP të minojë negociatat e paqes, së pari duhet të ketë një perspektivë realiste të një procesi paqeje. Nëse negociata të tilla nuk ekzistojnë, pretendimi se kërkimi i përgjegjësisë do t'i shkatërrojë ato është ndoshta një harengë e kuqe, një argument i krijuar për të mbrojtur autorët e krimeve", shkruan Kersten.

Në konfliktin midis Izraelit dhe Palestinës, nuk ka bisedime paqeje që ICC t'i ndërlikojë apo minojë. Me fjalë të tjera, drejtësia nuk mund të dëmtojë paqen nëse paqja nuk është në tryezë.

Negociatat e vazhdueshme për lirimin e pengjeve dhe një armëpushim duket se nuk ka gjasa të ndikohen nga urdhrat e ICC, duke pasur parasysh se ato janë kërkuar nga liderët e të dyja palëve dhe se lufta tashmë duket të jetë politikisht ekzistenciale për kryeministrin izraelit Benjamin Netanyahu dhe mbrojtjen. Ministri Yoav Galant raporton "Al Jazeera". 

Dhe nëse urdhrat ndikojnë në biseda, kjo mund të jetë në të vërtetë pozitive. Yuval Shani, një profesor i së drejtës ndërkombëtare në Universitetin Hebraik të Jerusalemit, e theksoi këtë në përgjigje të kërkesës së prokurorit të ICC-së për urdhër-arreste, duke thënë se "mund të jetë një tjetër nxitje për Izraelin që ta çojë luftën në fund, sepse duket se të jesh në gjendje bishti”. Një shpresë tjetër është se, për shkak se Izraeli është një demokraci, veprimi i ICC-së do të inkurajojë popullin e Izraelit që të rrëzojë qeverinë e tyre dhe ta zëvendësojë atë me një qeveri që kërkon paqen dhe shtetësinë palestineze – dhe që nuk i vret urie dhe nuk i vret civilët me kaq padurim.

Përtej pasojave të mundshme për negociatat e armëpushimit ose procesin e paqes, a mund t'i përkeqësojë gjërat në terren veprimi i ICC-së, më të rrezikshëm dhe më vdekjeprurës për civilët?

Izraeli ka thënë se do t'i ndëshkojë palestinezët, ndër të tjera, duke ngrirë transferimin e të ardhurave tatimore që mbledh për Autoritetin Palestinez, nëse ICC lëshon urdhër arresti. Shtetet e Bashkuara, Kanadaja dhe të tjerët kanë kërcënuar më parë palestinezët me pasoja, duke përfshirë tërheqjen e ndihmës për organizatat palestineze të ndihmës, nëse ICC sulmon liderët izraelitë.

"Por kjo nuk është ajo që bën ICC." Izraeli nuk është i detyruar të korrigjojë pakënaqësinë e tij për urdhër-arrestet duke administruar dhunë shtesë kundër civilëve palestinezë. Nëse Izraeli vendos t'i përgjigjet urdhrave të ICC-së duke mohuar ndihmën për palestinezët në Gaza, kjo nuk do të jetë për shkak të ICC-së, por sepse qeveria izraelite ka normalizuar vdekjen e civilëve nga uria si një akt hakmarrjeje", shton Kersten.

Nuk ka asnjë justifikim moral, ligjor apo politik që aleatët e Izraelit të ndëshkojnë civilët për hetimin e të vetmes gjykatë të besueshme, të paanshme dhe të pavarur që heton krimet kundër viktimave palestineze dhe izraelite të krimeve. Ndëshkimi i palestinezëve për mbështetjen e përdorimit të ligjit ndërkombëtar është i dënueshëm dhe në vetvete një akt kundër paqes që duhet dënuar.

Por kjo nuk është ajo që bën ICC. Izraeli nuk është i detyruar të korrigjojë pakënaqësinë e tij për urdhër-arrestet duke administruar dhunë shtesë kundër civilëve palestinezë. Nëse Izraeli vendos t'i përgjigjet urdhrave të GJNP-së duke refuzuar ndihmën për palestinezët në Gaza, kjo nuk do të jetë për shkak të ICC-së, por sepse qeveria izraelite e ka normalizuar vdekjen e civilëve nga uria si një akt hakmarrjeje.

Nuk ka asnjë justifikim moral, ligjor apo politik që aleatët e Izraelit të ndëshkojnë civilët për hetimin e të vetmes gjykatë të besueshme, të paanshme dhe të pavarur që heton krimet kundër viktimave palestineze dhe izraelite të krimeve. Ndëshkimi i palestinezëve për mbështetjen e përdorimit të ligjit ndërkombëtar është i dënueshëm dhe në vetvete një akt kundër paqes që duhet dënuar.

“Ata që thonë se veprimi i GJNP-së do t'i përkeqësojë gjërat në terren, duhet t'i pyesim: Më keq se çfarë? Më shumë se 35.000 njerëz janë vrarë në Gaza në shtatë muaj që nga 7 tetori. Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë ka thënë se ekziston një rast i besueshëm për të dëgjuar se Izraeli po kryen gjenocid kundër civilëve palestinezë në Gaza. Kombet e Bashkuara kanë shpallur zi buke në veri të Gazës. Fëmijët po vdesin qëllimisht masivisht nga uria. Çdo universitet në Palestinë u shkatërrua sistematikisht nga forcat izraelite, duke çuar në akuza për "skolasticid". Shumica e spitaleve dhe burimeve të ujit të pijshëm të pastër janë shkatërruar ose dëmtuar. “Mbi një milion njerëz përballen me një kërcënim real të therjes në Rafah”, shtoi më tej analiza.

Lista vazhdon. Pra, përsëri: Si mund t'i përkeqësojë gjërat GJNP? 20 vitet e fundit tregojnë se sa brutal dhe i dhunshëm është ky konflikt i papërgjegjshëm. Tani është koha për të ndryshuar kursin. Është e gabuar të pretendohet se përgjegjësia, në vend të autorëve të shfaqjes, mund të shkatërrojë shanset e paqes midis Izraelit dhe Palestinës, thuhet në analizë.

A do të thotë kjo që urdhër-arrestet do të sjellin paqe? Sigurisht që jo. ICC nuk është në biznesin e krijimit të paqes. Është në biznesin e ndjekjes së përgjegjësisë për krimet e luftës, krimet kundër njerëzimit dhe gjenocidin. Por kini kujdes nga pretendimet egoiste të mbështetësve të qeverisë izraelite se ICC do të minojë të ashtuquajturat "bisedime paqeje" që nuk bëjnë gjë tjetër veçse promovojnë status quo-në e mosndëshkimit.

Populli i uritur i Palestinës ishte gjithashtu i uritur nga aksesi në përgjegjësi. Mund të mos sjellë paqe, por kohë për t'i dhënë drejtësisë një shans.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës