Analizë: Ndërtimi i banesave të reja në Evropë do të ulet për shkak të kostove të larta

Gjermani/ foto: Pixabay

Ndërtimi i banesave të reja në Evropë do të dobësohet ndjeshëm në vitet e ardhshme për shkak të rritjes së kostove, raportoi instituti gjerman Ifo, duke iu referuar projeksioneve të rrjetit të instituteve evropiane Euroconstruct.

Evropa do të marrë vetëm rreth 1,5 milionë njësi të reja banimi deri në vitin 2026, 13 për qind më pak se në vitin 2023, tha instituti i kërkimit ekonomik Ifo, një anëtar i rrjetit.

Vlerësimi përfshin Gjermaninë, Francën, Suedinë, Danimarkën, Austrinë, Belgjikën, Republikën Çeke, Finlandën, Hungarinë, Italinë, Holandën, Norvegjinë, Poloninë, Portugalinë, Spanjën, Zvicrën, Sllovakinë, Britaninë e Madhe dhe Irlandën.

Numri i apartamenteve të sapondërtuara do të ulet më së shumti në Suedi deri në vitin 2026, deri në 47 për qind krahasuar me vitin 2023, sipas hulumtimit të Euroconstruct. Gjermania është e radhës, me një rënie të parashikuar të numrit të apartamenteve të reja me 35 për qind, thekson Instituti i Mynihut.

Në Francë duhet të ulet me 22 për qind dhe në Danimarkë me 19 për qind. Pikat e ndritura janë Irlanda, Sllovakia dhe Mbretëria e Bashkuar, me 16, 14 dhe 12 për qind më shumë shtëpi të parashikuara se në vitin 2023.

Investimet në ndërtesat e reja të banimit në Evropë duhet të ulen me 6,4 për qind në periudhën e vëzhguar dhe kostot e mirëmbajtjes dhe rinovimit të apartamenteve me 1,2 për qind, tregoi hulumtimi.

Aktiviteti në sektorin evropian të ndërtimit do të rritet me 7,5 për qind deri në vitin 2026 falë vrullit të pritur mbi mesatar në sektorët e energjisë, hekurudhave dhe ujit, vlerëson Euroconstruct.

"Forcat lëvizëse të rritjes përfshijnë synimet politike në mbrojtjen e energjisë dhe mjedisit, rregullimin e kapaciteteve në infrastrukturën e transportit dhe nevojën e përgjithshme për të modernizuar rrjetet," shpjegon Ludwig Dorfmeister, një ekspert nga Instituti Gjerman i Ndërtimit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës