Ambasadori amerikan në Serbi: Është koha për të filluar një bisedë serioze për ZSO

Christopher Hill / Foto pamje nga Youtube

Ambasadori amerikan në Serbi, Christopher Hill tha sot se në vazhdimin e dialogut Beograd-Prishtinë, i cili është caktuar për 18 gusht, në rend dite duhet të jetë tema e Bashkësisë së Komunave Serbe (CMU).

Hill tha në emisionin “Oko” të RTS se, sipas tij, nuk ka pyetje më të rëndësishme se si do të jetojë komuniteti serb në Kosovë në të ardhmen, sa ndihen të sigurt dhe nëse duan të qëndrojnë në Kosovë.

“Mendoj se ZSO është një rrugë e mirë, për të është folur prej vitesh. Është koha ta vendosim në tavolinë dhe të bisedojmë seriozisht për të”, theksoi ambasadori.

Ai theksoi se zgjidhje të tilla ekzistojnë në shumë vende demokratike dhe vlerësoi se “mund të aplikohen edhe në Ballkan”, duke theksuar se “çdo shtet, përfshirë edhe Kosovën, nëse dëshiron të arrijë standardet evropiane dhe të pranohet në familjen e kombeve evropiane. , atëherë duhet trajtuar seriozisht."

“Të dyja palët duhet të angazhohen seriozisht për këtë çështje, për zgjidhjen e saj, për trajtimin e problemeve, me synimin që qëllimi përfundimtar të jetë funksional dhe i qëndrueshëm në botën reale”, tha Hill.

Hill tha se SHBA ka parë një rritje të tensioneve midis Beogradit dhe Prishtinës dhe sugjeroi që të gjitha palët duhet të "frenojnë retorikën e tyre, sepse ka pasur disa fjalë të ashpra, të cilat nuk janë shumë të dobishme në këtë proces".

“Kjo lloj atmosfere nuk ndihmon kurrë, por shumë është në tryezë”. Ka pasur shumë përgatitje për javën e ardhshme dhe jam optimist se do të ketë përparim. Njerëzit me të vërtetë kanë nevojë për atë progres, e gjithë kjo po zgjat shumë”, tha ambasadori.

Video e ditës