Ndërmjetësuesit amerikanë dhe evropianë në misionin e ri ndërmjetësues në BiH

Flamuri i Bosnjës dhe Hercegovinës / Foto: MPB

- Ndërmjetësuesit amerikanë dhe evropianë në negociatat për amendamentet e Ligjit Zgjedhor të Bosnjë-Hercegovinës do të fillojnë një raund të ri bisedimesh me politikanët nga vendi, në mënyrë që të janë gjeni një zgjidhje për modelin e ri zgjedhor dhe po janë të sigurojë që ai të miratohet nga parlamentet në mënyrë që të mund janë aplikuar tashmë në zgjedhjet e përgjithshme të planifikuara për në tetor.

Përfaqësuesi Special i SHBA-së, Matthew Palmer dhe Drejtoresha e Shërbimit të Veprimit të Jashtëm të BE-së (EEAS), Angelina Eichorst, do të kenë sot takimin e tyre të parë me anëtarët e Dhomës së Përfaqësuesve dhe Dhomës së Popullit të Parlamentit të Bosnje-Hercegovinës, të cilët gjithashtu janë liderë apo zyrtarë të lartë të tri partive kombëtare në pushtet.

Në takim do të marrin pjesë kryetarët e Bashkimit Demokratik Kroat (HDZ) të Bosnjë-Hercegovinës dhe Partisë për Veprim Demokratik (SDA), Dragan Çoviq dhe Bakir Izetbegoviq. si dhe përfaqësuesit e të dy dhomave të Unionit të Social Demokratëve të Pavarur (SNSD) Nikola Spiric dhe Nebojsha Radmanoviç, si dhe Denis Zvizdiç, një ish-anëtar i SDA-së dhe tani nënkryetar i Partisë Popullore dhe Drejtësisë (NP), e cila drejton bllokun e bashkuar të opozitës në entitetin e Federatës së Bosnjë-Hercegovinës.

Mediat lokale raportuan se Palmer dhe Eichhorst më pas planifikuan të mblidhnin liderët e të gjitha partive kryesore politike në Bosnje dhe Hercegovinë pas dyerve të mbyllura në Neum. Gjatë negociatave, të cilat do të zgjasin deri më 30 janar, duhet të bëhet e qartë nëse është e mundur janë ranë dakord për një nga modelet zgjedhore që duhet të sigurojë zbatimin e vendimeve të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut.

Është e paqartë se në çfarë formati do të bëhet janë janë duke i zhvilluar këto negociata, pasi Partia Socialdemokrate (SDP) e Bosnjë-Hercegovinës ka konfirmuar se përfaqësuesit e tyre nuk do të shkojnë në Neum, ndërsa Partia jonë (NS) ka deklaruar se do të marrë pjesë në negociata vetëm nëse propozimi i tyre është në rend dite. ed.

U caktua fundi i janarit si afati për arritjen e një marrëveshjeje politike, me një vlerësim prej të paktën tre muajsh për miratimin zyrtar të amendamenteve të Kushtetutës dhe Ligjit Zgjedhor në Asamblenë Parlamentare të Bosnjë-Hercegovinës, si çfarë duhet janë bërë deri në fillim të majit kur KQZ-ja e Bosnjë-Hercegovinës detyrohet të shpallë zgjedhjet.

Vizita e përbashkët e Eihorst dhe Palmer është pjesë e përpjekjeve të vazhdueshme të Bashkimit Evropian dhe SHBA-së në Bosnje dhe Hercegovinë, duke u fokusuar në reformat kushtetuese dhe zgjedhore të nevojshme për janë hidhni një hap vendimtar drejt BE-së, po janë eliminoni diskriminimin dhe po janë forcimin e të drejtave civile demokratike.

Video e ditës