Ambasadori amerikan Burns: SHBA qëndron fuqishëm pas integrimit evropian të S. Maqedonisë dhe rrugës drejt BE-së

Kate Mary Burns
Kate Mary Burns / Foto: MPB

Ambasadori i SHBA-së në vend Kate Marie Burns dje në ceremoninë në Ambasadën Amerikane me rastin e 246-vjetorit të Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara, ai tha se rruga e S. Maqedonia po shkon drejt së ardhmes evropiane dhe gjatë rrugës, vendi dhe qytetarët e saj do të duhet të përballen me të gjitha sfidat e vështira për të gjithë.

“Ndërsa Maqedonia e Veriut, si ju, do të vazhdojë të ngjitet në kodrën drejt një të ardhmeje më të sigurt të integruar evropiane, ju gjithashtu do të duhet të përballeni me sfida të vështira. Dilemat që ata krijojnë janë unike për vendin tuaj dhe rrugëtimin tuaj, por ju nuk jeni vetëm në përballjen me to. Shtetet e Bashkuara janë me ju në atë ngjitje”, tha Burns mbrëmë.

Në prani të përfaqësuesve të lartë të shtetit, partive politike, sektorit civil dhe medias, Burns tha se teksa dy vendet do të përballen me sfida të reja, do t'i përballojnë ato së bashku, si aleatë, partnerë dhe miq.

Ajo thekson se Maqedonia e Veriut në tre vitet e fundit ka përparuar nga një vend që aspironte të bëhet anëtare e NATO-s, në një aleat të besueshëm, të barabartë dhe të aftë. Ai përkujtoi se në muajin maj vendi ishte nikoqir i stërvitjes “Përgjigje e Shpejtë”, e cila ishte stërvitja më e madhe ushtarake e mbajtur ndonjëherë në poligonin Krivolak. Ajo përmendi se Maqedonia e Veriut vazhdimisht tregon përkushtimin e saj ndaj partneritetit strategjik dhe mbështetjes së parimeve demokratike - ideale të njëjta, të cilat, siç tha ambasadorja, Rusia po përpiqet t'ua mohojë qytetarëve të Ukrainës.

“Maqedonia e Veriut është një mik i besueshëm të cilit ne i besojmë. Ne bashkëpunojmë së bashku për të mbrojtur mjedisin, kulturën dhe mundësitë ekonomike që e bëjnë Maqedoninë e Veriut pjesë jetike të rajonit, tha Brnz.

Ajo shtoi se që nga viti 2019, Shtetet e Bashkuara kanë investuar afro 60 milionë dollarë në industri, infrastrukturë dhe inovacion, duke krijuar mijëra vende pune.

Video e ditës