Ambasadorët e BE-së miratuan heqjen e vizave për Kosovën

Flamuri i Kosovës
Flamuri i Kosovës / Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Ambasadorët e vendeve anëtare të Bashkimit Evropian (BE) miratuan sot heqjen e regjimit të vizave për Kosovën më së voni nga 1 janari 2024.

Siç është njoftuar në Bruksel, ambasadorët e vendeve anëtare të BE-së sot kanë rënë dakord për mandatin e negociatave për regjimin pa viza për qytetarët e Kosovës, në bazë të të cilit presidenti i BE-së do të nisë negociatat me Parlamentin Evropian.

Sot kemi bërë një hap të rëndësishëm drejt udhëtimit pa viza në Kosovë dhe shpresojmë që shpejt të arrijmë një marrëveshje me Parlamentin Evropian për ta kthyer këtë premtim në realitet, thuhet në një deklaratë të Këshillit të BE-së.

Liberalizimi i regjimit të vizave u mundësua me përpjekjet e Kosovës për të forcuar kontrollin kufitar, menaxhimin e migracionit dhe sigurinë dhe besojmë se ky bashkëpunim i mirë vetëm do të forcohet në të ardhmen, tha ministri i Jashtëm çek Jan Lipevski.

Sipas projektvendimit, mbajtësve të pasaportave të Kosovës u lejohet të udhëtojnë në BE pa vizë për një periudhë prej 90 ditësh në çdo periudhë 180 ditore.

Video e ditës