Alternativa hyn në Qeveri me tre poste ministrore

Zaev Gashi
Takimi Zaev-Gashi / Foto: “Shtypi i Lirë” / Dragan Mitreski

Kam nderin të njoftoj zyrtarisht se me Alternativën kemi arritur një marrëveshje për një shumicë të qëndrueshme parlamentare dhe një qeveri të qëndrueshme. Shumica është një garanci për sfidat me të cilat përballemi me konsultimet dhe një qasje të ndershme që kemi bashkuar rreth angazhimit të përbashkët për funksionimin e institucioneve me kapacitet të plotë. Marrëveshja e arritur është një garanci që kemi shumicën për të nisur negociatat për anëtarësim në BE, për të gjetur zgjidhje me Bullgarinë, një pandemi të Covid dhe një krizë energjitike. “Maqedonia ka nevojë për një qeveri që jep rezultate për qytetarët, jo zgjedhje”, tha kryeministri Zoran Zaev me rastin e nënshkrimit të marrëveshjes që Alternativa t'i bashkohet qeverisë.

Ai i dërgoi mesazhe BE-së dhe qytetarëve.

- Mesazhi për BE-në dhe Bullgarinë mike është se në Maqedoninë e Veriut ka një qeveri të qëndrueshme dhe një shumicë të shtuar. Ne jemi gati për të kapërcyer problemin. Ne kemi nevojë për fillimin e negociatave menjëherë sepse kemi plotësuar kushtet, kemi shumicën. Po u them qytetarëve se ka një Qeveri stabile që do ta mbajë stabil sistemin energjetik dhe shëndetsor”, tha Zaev.

Ai theksoi se duhet një qeveri e qëndrueshme, jo zgjedhje. Për t'i dhënë fund pengesave në Parlament. Sipas Zaevit, konkluzioni i përbashkët është se Maqedonia nuk ka nevojë për zgjedhje të parakohshme parlamentare, zgjedhjet do të pengojnë integrimet evropiane. Ai theksoi se është arritur marrëveshje për Qeverinë dhe mazhorancën deri në fund të vitit 2024 me ambicie që të vazhdojë.

- Alternativa do të marrë përgjegjësi në shëndetësi, shoqëri informacioni dhe një ministër pa portofol në krye të diasporës. Do të prezantojmë disa ministra pa portofol, do të ketë zëvendësministra në arsim, kulturë dhe për portofolin e tretë mbetet të saktësohet nëse do të ketë bujqësi. Pozitat e drejtorit në MEPSO, në Fondin Pensional, në agjencinë për investime të huaja”, tha Zaev.

Gashi tha se vendi përfundimisht po del nga kriza politike dhe se 64 deputetë do të jenë pjesë e shumicës parlamentare për të dalë nga kriza shëndetësore dhe ekonomike.

- Një alternativë ishte përballja me sfidat për të qëndruar aty ku është ose për të përballuar një vendim historik për integrimin evropian. Për ne, në radhë të parë ishte në shërbim të interesit të stabilitetit rajonal, të shtetit dhe të interesit të shqiptarëve. Sot kontribuojmë dhe mbështesim daljen e vendit nga kriza politike, ekonomike dhe daljen nga pandemia. ka thënë Gashi.

Ai nënvizoi nëntë angazhimet programore që do të bëhen pjesë e programit të qeverisë.

- Sfida jonë kryesore është të marrim një datë për negociatat. Qeveria do të mobilizojë të gjitha kapacitetet shtetërore për hapjen e negociatave me BE-në. Qeveria do të paraqesë një kërkesë zyrtare në Komisionin Evropian për ekspertë të pavarur për gjykime të dyshimta. Ligji i ri për zhvillim dhe zhvillim të barabartë rajonal të rajonit të Likovës. Politikat për promovimin e të drejtave dhe interesave të të gjitha komuniteteve në vend dhe interesave të familjeve. Do të analizohen ligjet për luftën kundër krimit dhe korrupsionit, ligji për përmbarim të jetë në interes të qytetarëve, si dhe procesi i ndërtimit të strategjisë kombëtare për zhvillimin e arsimit - tha Gashi.

Video e ditës