Aleanca do të presë ofertë deri në fund të javës, LSDM është e gatshme të “sakrifikojë” Tupanceskin

Nikola Tupanchevski, Ministër i Drejtësisë/Foto: Screenshot/Radio Evropa e Lirë

Ministri i Drejtësisë Nikolla Tupançeski, i cili gjatë formimit të qeverisë së re nga kryeministri Dimitar Kovaçevski u shpall surprizë e madhe, është e sigurt se do të zëvendësohet nga një kuadër i Aleancës për Shqiptarët (AA), nëse partia e udhëhequr nga v.d. president Arben Taravari ka hyrë në “Ilindenska”, ka thënë për “Sloboden Pechat” një zyrtar i lartë i LSDM-së. Dhe Alianza shprehu hapur dëshirën për të menaxhuar departamentin e drejtësisë nëse bëhet pjesë e mazhorancës në pushtet.

Nga ana tjetër, zyrtarë nga AA thonë se procesi se a do të bëhen pjesë e mazhorancës qeveritare po zgjat shumë dhe se nëse Kovaçevski deri në javën e ardhshme nuk i del me një ofertë konkrete kryetarit të AA Taravari, ata do ngrenë duart dhe mbeten në opozitë.

Sipas burimeve nga qeveria, hyrja e mundshme e AA-së pritet pas datës 10 dhjetor, periudhë në të cilën Kovaçevski dhe Taravari pritet të bien dakord për konceptet që i bashkojnë, dallimet dhe zgjidhjet e mundshme për çështjet për të cilat nuk pajtohen. Se cilat tre portofole do t'i takojnë AA-së, thotë burimi ynë nga LSDM-ja, do të varet nga interesi i partisë dhe marrëveshja me partnerët e koalicionit BDI dhe Alternativa. Kovaçevski do të kërkojë nga Taravari që të ofrojë personel cilësor për departamentet për të cilat AA është e interesuar.

Jozyrtarisht, përveç drejtorisë së drejtësisë, AA është e interesuar edhe për shëndetësinë, e cila tashmë menaxhohet nga ministri. Bekim Sali nga Alternativa dhe përmenden edhe departamentet e shoqërisë së informacionit, drejtues i të cilave ai është Admirim Aliti nga Alternativa, si dhe ministritë e arsimit dhe mjedisit, të drejtuara nga Jeton Shaqiri и Nasser Nuredini, të dy nga BDI.

– Është mirë që AA del me poste specifike se cilat departamente do të dëshironte të drejtonte. Nëse ata ofrojnë saglam kadar, ne mund t'i japim drejtësi AA. Është e rëndësishme të biem dakord për një koncept që bashkon, dhe është akoma më e rëndësishme të shohim nëse ka zgjidhje të mundshme për atë që na ndan. Varësisht nga departamentet për të cilat ata janë të interesuar dhe nga furnizimi i personelit që do të menaxhonte ato ministri, do të varet edhe marrëveshja për shpërndarjen e ministrive. Një vit e gjysmë para zgjedhjeve nuk duhet të lejojmë njerëz të cilësisë së ulët të menaxhojnë ministritë. Synimi është që LSDM-ja, BDI-ja dhe Alternativa të lëshojnë nga një departament – ​​thotë zyrtari i LSDM-së.

E deputeti i AA-së, Halil Snopçe, tha se do të ishte mirë që të ishin në krye të drejtorisë së drejtësisë.

– Nëse kritikojmë mosfunksionimin e drejtësisë, moszbatimin e ligjeve, nivelin e lartë të korrupsionit, natyrisht, Ministrinë e Drejtësisë dhe disa drejtori që kanë lidhje me funksionimin e drejtësisë, do të ishte logjike që AA të kërkonte. kësaj ministrie. Ne kemi kapacitet për të menaxhuar këtë departament - thotë Snopce.

Ai përsëriti se ende nuk ka një ofertë konkrete për t'u bërë pjesë e mazhorancës qeveritare.

- Ka takime në nivel deputetësh, por nuk mund të flasim për negociata të drejtpërdrejta pasi nuk ka ofertë konkrete. Ne do të analizojmë në bazë të ofertës, e cila duhet të përmbajë ide, departamente që do t'i menaxhojmë - tha Snopce.

Një zyrtar i AA-së tha për “Sloboden Pechat” se qeveria po vonon ofertën, gjë që po krijon nervozizëm në parti. Sipas tij, nëse brenda javës së ardhshme nuk do të marrin një ofertë konkrete, do të jetë e qartë se qeveria është me takt dhe AA do t'i japë fund.

Nga partnerët qeveritarë, deri më tani vetëm Alternativa ka refuzuar publikisht t'i lëshojë një portofol hyrjes së AA në Qeveri. Nëse kjo shkakton mosmarrëveshje mes partnerëve qeveritar, po luhet me kartën e BDI-së për të lëshuar dy ministri, duke pasur parasysh se integratorët do të kenë përfitimin më të madh nga hyrja e AA në “Ilindenska”, sepse do të amortizojnë të ashtuquajturat. "grup zjarri".

Video e ditës