Allen Weiselberg do të dëshmojë për aktivitetet e "Trump Organization"

Foto: Profimedia

Ish-CFO i biznesit familjar të ish-presidentit Donald Trump u deklarua fajtor sot për ndihmën e Trump për t'iu shmangur taksave për 15 vjet.

Pranimi është pjesë e një marrëveshjeje me prokurorët që e lejon atë të dëshmojë kundër kompanisë në një gjyq që fillon së shpejti.

CFO i Organizatës Trump, Allen Weiselberg u deklarua fajtor për të 15 akuzat. Ai u akuzua për shmangien e taksave për përfitimet e shumta të vogla që merrte nga kompania, duke përfshirë pagesat e qirasë për një makinë luksoze, qiranë e një apartamenti në Manhattan dhe shkollimin e shkollës private për nipërit e mbesat e tij.

Weiselberg është i vetmi person deri më tani që përballet me akuza penale në hetimin e gjatë të prokurorit të qarkut të Manhatanit për praktikat e biznesit të kompanisë.

Vetë Trump nuk është akuzuar.

"Ky pranim fajësi vërteton drejtpërdrejt se Organizata Trump është përfshirë në një gamë të gjerë aktivitetesh kriminale dhe e detyron Weiselberg të japë dëshmi të paçmueshme gjatë gjyqit," tha në një deklaratë Prokurori i Qarkut të Manhatanit, Alvin Bragg.

Marrëveshja për pranimin e fajësisë kërkon gjithashtu që Weiselberg të dëshmojë me të vërtetë si dëshmitar prokurorie kur Organizata Trump të dalë në gjyq në tetor për akuza të ngjashme. Kompania akuzohet se ka ndihmuar Weiselberg dhe drejtuesit e tjerë të shmangin taksat mbi të ardhurat duke mos raportuar shumën e saktë të pagave të tyre në IRS. Ai akuzohet për fshehje të tatimit mbi të ardhurat në shumën 1.76 milionë dollarë.

Duke marrë një marrëveshje për pranimin e fajësisë, ai ka të ngjarë të paguajë një gjobë prej 2 milionë dollarësh në pikë dënimi, taksa dhe interesa të papaguara dhe pesë vjet burgim me kusht. Nëse nuk do ta merrte marrëveshjen, do të përballej me 15 vjet burg.

Organizata Trump menaxhon klube golfi, hotele dhe pasuri të tjera të paluajtshme. Nëse dënohet, kompania do të duhet të paguajë gjoba të rënda dhe masa të tjera ndëshkuese.

Weiselberg punoi në kompani për rreth gjysmë shekulli. Pasi u akuzua, ai u largua nga posti, por është ende në ekipin e Trump si këshilltar i lartë.

Video e ditës