Nafta shqiptare do të zgjidhë problemet energjetike të gjithë Europës!?

Vaj / SP. Arkivi
Vaj / SP. Arkivi

Kryeministri Rama dhe ministri Baluku pretendojnë se në vendburimin e Shipragut në Shqipëri janë zbuluar rezerva të mëdha nafte dhe gazi, ndonëse kjo ende nuk është konfirmuar nga Shell, e cila ka investuar qindra milionë dollarë dhe dhjetë vjet në kërkime.

Shqipëria ka akses në burime të mëdha energjie që do t'i lejojnë asaj të prodhojë "sasi të konsiderueshme" nafte dhe gazi, me kapacitetin për të zbutur krizën energjetike në të gjithë Evropën.

Këtë e bëri të ditur kryeministri pardje Edi Rama gjatë vizitës së tij në Holandë, dhe më pas e konfirmoi ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Baluku.

- Shqipëria do të jetë në gjendje të prodhojë sasi të rëndësishme nafte dhe gazi. “Shell” ka kohë që punon në Shqipëri dhe mezi presim rezultatet e hulumtimit, që do të jetë një zbulim i madh – tha Bulaku.

Kryeministri Rama njoftoi një “zbulim të rëndësishëm” pas takimit me kolegun e tij Mark Rutte nga Holanda, shteti në të cilin Shell është regjistruar.

- Ka shenja që tregojnë se jemi pranë një zbulimi shumë, shumë të rëndësishëm të naftës dhe gazit, i cili do të ketë një ndikim të madh jo vetëm në të ardhmen e vendit tonë, por edhe do të luajë një rol në të ardhmen e energjisë në Evropë. - tha Rama.

As kryeministri dhe as ministri nuk pranuan se nuk kanë marrë detaje apo të dhëna nga “Shell” për përfundimet e hulumtimit, por Rama dhe Bulaku shprehën bindjen se lajmi do të jetë pozitiv. Madje ministri Bulaku shtoi se vendburimi i sapo zbuluar përmban 40 për qind gaz dhe 60 për qind naftë.

Gjiganti britaniko-holandez “Royal Dutch Shell” dhe ai malajzian “Petronas” dhjetë vjet më parë morën lejen për të eksploruar rezervat e mundshme në fushën e naftës Shiprag në pjesën jugore të Shqipërisë, rreth malit me të njëjtin emër. Fusha u zbulua në vitin 2001 nga kompania “Occidental Petroleum”, kërkimet e së cilës rezultuan se nuk është fitimprurëse shfrytëzimi i naftës.

Dhjetë vjet më vonë, “Shell” dhe partnerët vendosën të kryenin kërkime më të thella dhe investuan dhjetëra milionë euro për shpimin e katër puseve eksperimentale deri në 6.000 metra thellësi. Manas Petroleum shpoi pusin Shiprag 2012 në 2 dhe Shell mori përsipër operacionet dhe shpoi puset eksperimentale Shiprag 2016 dhe 3 në 4. Në raportin e saj më të fundit, në 2019, kompania konfirmoi se "zbulimi i mundshëm i naftës", por bëri nuk tregon nëse do të investojë më shumë fonde për kërkime të mëtejshme.

Nafta në Shqipëri u zbulua gati një shekull më parë, por prej 60 vitesh nuk zbulohen depozita të reja. Pas përmbysjes së regjimit komunist në vitin 1991, disa kompani botërore të naftës investuan shumë fonde dhe energji në kërkimin e naftës si në bregdet ashtu edhe në shtratin e detit në ujërat territoriale shqiptare, pa rezultate pozitive.

Zbulimet e rezervuarëve të cekët, në një thellësi prej vetëm disa qindra metrash, ishin për disa ekspertë një sinjal se ato ishin në të vërtetë kanale nga një rezervuar shumë më i madh i vendosur shumë më thellë. Ekspertët e "Manas" dhe "Shell" vlerësuan se fusha e Shipragut ka një potencial nafte të barabartë me fushat e mëdha "Val D'Agri" dhe "Tempa Rosa" të zbuluara në Itali në vitin 1989. Nga këto vendburime sot në Itali shfrytëzohen rreth 50.000 mijë fuçi naftë në ditë.

Shqipëria është prodhuesi më i madh i naftës bruto në rajonin e Ballkanit Perëndimor, por nuk është afër nxjerrjes së potencialit të plotë të rezervave të saj të karburanteve fosile.

- Shqipëria është një nga vendet më të pasura me rezerva hidrokarbure në Evropë. Që nga viti 2004 janë nënshkruar 16 kontrata për kërkimin dhe prodhimin e naftës dhe gazit, nga të cilat vetëm pesë janë në fazën e prodhimit. “Bankers Petroleum” zotëron 90 për qind të prodhimit të naftës bruto – shpjegoi Erlet Shake nga Shoqata Shqiptare e Energjisë. Në një intervistë të vitit 2017, ai theksoi se Shqipëria përfiton vetëm 2 për qind të naftës së prodhuar, sepse investimet nuk kanë arritur të minimizojnë kostot e shfrytëzimit.

- Ky fakt dëshmon jo vetëm për përgatitje dhe zbatim të dobët, por edhe për mekanizma të dobët për inspektimin, monitorimin dhe kontrollin e ndërmarrjeve publike - theksoi atëherë Shake.

Ai shtoi se nga fusha “Patos-Marinez-Këln”, e cila konsiderohet si vendburimi më i madh i naftës në Evropën kontinentale, në periudhën 2010-2014 janë shfrytëzuar vetëm 2,18 për qind e kapaciteteve totale.

Shqipëria prodhon sot afër 23.000 fuçi naftë në ditë, duke e bërë atë prodhuesin e 78-të më të madh të naftës në botë. Me këtë ritëm prodhimi, Shqipëria shfrytëzon çdo vit 4,9 për qind të rezervave të vërtetuara të naftës, që do të thotë se do t'i shterojë të gjitha rezervat në 20 vjet. Nga nafta e prodhuar, 20 për qind është për nevojat e brendshme të energjisë, dhe 18.300 fuçi në ditë eksportohen.

Video e ditës