Shqipëria pagoi 1,5 milionë euro për hartimin e marrëveshjes për kufirin detar me Greqinë

Qeveria e R. Shqipëri / Foto: Printscreen / YouTube

Qeveria shqiptare ka shpenzuar vitin e kaluar rreth 1,5 milionë euro për përgatitjen e marrëveshjes për dërgimin e çështjes së kufirit detar me Greqinë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë.

Ministria e Financave zbardhi vendimin e qeverisë dhe faktin se shuma është akorduar nga fondi rezervë i shtetit, pa detajuar se cila kompani ka marrë detyrimin për të përgatitur tekstin e kontratës. Edhe ish-presidenti i shtetit Ilir Meta tha se nuk ka asnjë informacion zyrtar për këtë çështje, raporton Ora News.

Sipas të njëjtit burim, negociatat mes Greqisë dhe Shqipërisë për “ndarjen e detit” kanë mbetur në një pikë të paqartë dhe palët deri më tani kanë njoftuar se do t'i drejtohen Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për zgjidhjen e pikave kufitare.

Edhe pse ka pak të dhëna nga grupi negociator që mori fuqinë e plotë në 2018, qeveria shqiptare ka ndërmarrë hapa konkretë.

- Sipas të dhënave nga buxheti faktik në vitin 2021, për miratimin e kontratës me subjektin e shërbimeve të konsulencës për hartimin e kontratës që do të lidhet ndërmjet Shqipërisë dhe Greqisë, për referimin e çështjes së delimitimit të zonave detare tek ndërkombëtarët. Gjykata e Drejtësisë. Fondi i është transferuar Ministrisë së Punëve të Jashtme me vendim të qeverisë të datës 4 prill 2021. Më tej, përmes tabelave të publikuara, sqarohet se 35 milionë lekë të tjera ose rreth 300.000 mijë euro i janë dhënë Agjencisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit, thekson televizioni.

Ai kujton gjithashtu se për zbardhjen e çështjes ka ndodhur një përplasje në distancë mes ish-presidentit Meta dhe ministrit të Jashtëm të Greqisë, Nikos Dendias, i cili deklaroi se “kreu i shtetit shqiptar u bë pengesë për të dërguar çështja në gjykatë”.

Por si kundërpërgjigje Meta tha se nuk u bë pengesë, por se kërkoi sqarime nga kryeministri Edi Rama, por nuk mori të njëjtin. Tashmë nënshkrimin për vazhdimin e procesit do ta japë presidenti i ri Bajram Begai.

Video e ditës