Shqiptarët me pagat më të ulëta, por punojnë më gjatë në Europë

Foto: EPA / ARMANDO BABANI

Një punonjës në Shqipëri ka punuar mesatarisht 2022 orë në javë në vitin 43,7, nga 43,3 orë një vit më parë, sipas të dhënave të publikuara nga INSTAT. Të dhëna të tjera të Eurostat-it, që masin orarin e punës për vendet evropiane dhe disa vende të tjera të rajonit, zbulojnë se punonjësit shqiptarë kanë orët më të gjata të punës në Evropë, raporton Ora News.

Sipas Eurostat, një evropian ka punuar mesatarisht 37,5 orë në javë në vitin 2022, ose 6,2 orë më pak (pothuajse një ditë pune) se një shqiptar. Pas shqiptarëve, serbët punojnë më gjatë me 43,3 orë. Për Maqedoninë e Veriut, të dhënat e fundit të disponueshme janë për vitin 2020, ku mesatarja ishte 40,9 orë.

Në vitin 2022, java mesatare e punës për personat e moshës 20-64 vjeç në BE ishte 37,5 orë. Eurostat thekson se dallimet e rëndësishme janë evidente midis vendeve të BE-së. Javët më të gjata të punës janë regjistruar në Greqi (41,0 orë), Poloni (40,4), Rumani dhe Bullgari (të dyja 40,2 orë). Në të kundërt, Holanda kishte javën më të shkurtër të punës (33,2 orë), e ndjekur nga Gjermania (35,3) dhe Danimarka (35,4).

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës