Nëse duhet votat për “Badenterin” do të kërkohen edhe nga e majta, ligji do të presë qeverinë e re

Arben Taravari, Timcho Mucinski Foto: Facebook Taravari

Meqenëse është një ligj sistemik, për të cilin janë të nevojshme dy të tretat dhe shumica e Badenterit, ose Mickoski do të bëjë marrëveshje të re me liderin e BDI-së, Ali Ahmeti, ose me Koalicionin Vredi, i cili është propozues i ndryshimeve në Ligji, votat e nevojshme për “Badenterin” do të kërkojnë deputetët e komuniteteve më të vogla në LSDM dhe të Majtë, që është opsioni më pak i dëshirueshëm.

Kryetarët e bashkive Timço Muçunski и Arben Taravari do të ulen në karriget ministrore për punët e jashtme dhe tregtinë dhe për shëndetësinë pa e zgjidhur çështjen nëse komunat Aeroporti и Gostivari pas gjashtë muajsh do të shkojnë në votime ose do të presin zgjedhjet e rregullta lokale në vjeshtën e vitit 2025.
Ndryshimet në Ligjin për Vetëqeverisje Lokale nuk do të hyjnë në procedurë parlamentare para formimit të qeverisë së re, të udhëhequr nga Hristijan Mickoski, ndonëse qeveria i shpalli së bashku me ligjin për riorganizim të qeverisë. Opozita LSDM dhe Fronti Evropian ende nuk kanë vendosur nëse do t'i mbështesin ndryshimet.

Meqenëse është një ligj sistemik, për të cilin është e nevojshme një shumicë prej dy të tretash dhe Badenter, ose Mickoski do të bëjë marrëveshje të re me liderin e BDI-së, Ali Ahmeti, ose me Koalicionin Vredi, që është propozues i ndryshimeve të ligjit. , votat e nevojshme për "Badenter" do të kërkojnë deputetët e komuniteteve më të vogla në LSDM dhe të Majtë, që është opsioni më pak i dëshirueshëm.

Mickoski: Ligji është dorëzuar në Kuvend

Mandati Mickoski mbrëmë gjatë promovimit të kandidatëve për ministra nga VMRO-DPMNE dhe koalicioni tha se pret mbështetje të pakushtëzuar nga të gjitha partitë për Ligjin për Vetëqeverisje Lokale, me të cilin parashihet që të mos ketë zgjedhje të parakohshme. komunat kryetarët e të cilave do të kalojnë në pushtetin ekzekutiv, nëse zgjedhjet lokale janë më pak se dy vjet larg. Ai theksoi se edhe pse VMRO-DPMNE është politikisht e përshtatshme për të mbajtur zgjedhje, kjo nuk duhet të jetë mënyra se si të sillen politikanët.

– Ligji është dorëzuar në Kuvend. Pres që të gjithë deputetët të votojnë pa kushte, sepse edhe pse VMRO-DPMNE-së i përshtatet politikisht që tani të ketë zgjedhje, ne duam të jemi një qeveri që do të jetë përgjegjëse dhe nuk do të ketë standarde të dyfishta apo standarde të dyfishta. Vlerësojmë që paratë e qytetarëve nuk duhet të shpenzohen shtesë, ato zgjedhje në disa komuna mund të kushtojnë një milion euro. Këto janë para me të cilat mund të ndërtojmë një bulevard, një kopsht, të rinovojmë një shkollë, në vend që të ngacmojmë qytetarët me lojërat tona politike në nëntor dhe dhjetor, pastaj në shtator dhe tetor, edhe një herë - tha ai. Mickoski.

Mirëpo, sot në koordinim me kryetarin e Kuvendit Afrim Gashias LSDMas Fronti evropian ata nuk janë deklaruar nëse do të mbështesin ndryshimet.
Khalil Snopche nga Vredi kanë konfirmuar për “Sloboden Pechat” se nuk do të nxitohen dhe ndryshimet e Ligjit do të jenë në rend dite pas formimit të qeverisë së re.

- Do të pres përgjigje nga grupet parlamentare të LSDM-së dhe Frontit Evropian. Shpresoj që ndryshimet të pranohen nga të dyja partitë opozitare, sepse edhe atyre u përshtaten – thotë ai Pako.

Ndryshimet në ligj kërkojnë të ashtuquajturën "Badenter i madh"dmth që të kalojnë duhet të votojnë 20 deputetë nga komunitetet pakicë. Në përbërjen e re parlamentare ka 39 deputetë të cilët votojnë sipas Badenter's shumicë. Pa opozitën, VMRO-DPMNE dhe Vredi nuk kanë 20 deputetë joshumicë. Është e vlefshme 14 deputetë, VMRO-DPMNE – dy ose tre nga komunitetet, pra u mungojnë tre-katër deputetë të opozitës joshumicë. LSDM и MajtasNë anën tjetër, secili ka nga dy deputetë të komuniteteve. Nëse BDI apo deputetë nga Fronti evropian mos i mbështesni ndryshimet, Është e vlefshme do të duhet të kërkohet mbështetje LSDM dhe nga Majtas.
Ndonëse BDI-ja zyrtarisht thotë se nuk janë koordinuar për Ligjin, jozyrtarisht edhe nga partia e Ahmetit edhe nga Fronti Evropian bëjnë me dije se do të japin mbështetje, sepse edhe atyre u shkon për shtat që të mos ketë zgjedhje në Saraj, pas kryetarit të kësaj komune. Blerim Bexheti u bë deputet.

Paraprakisht, në mbështetje të riorganizimit të ministrive, Mickoski u pajtua që të formohet një komision ad-hoc për monitorimin e punësimeve kornizë në institucione, pas së cilës deputetët e BDI-së iu bashkuan kundërshtarëve të shumicës qeverisëse në miratimin e ligjit.

Në ndryshimet në Ligjin për Vetëqeverisje Lokale që kanë ardhur Shtypi i Lirë thuhet:

“Nëse deri në periudhën e re zgjedhore kanë mbetur më pak se dy vjet, zgjedhjet nuk do të mbahen, dhe Këshilli në afat prej 15 ditësh nga dita e paraqitjes së një prej rasteve nga paragrafi (1) i këtij neni do të zgjedhë njërin nga anëtarët e Këshilli i cili do të kryejë detyrat e kryetarit të komunës për periudhën deri në zgjedhjen e kryetarit të ri, në të njëjtën mënyrë si zgjidhet kryetari i këshillit”.

Në arsyetim thuhet se zgjidhja e propozuar ligjore do të përmirësojë kuadrin ligjor për funksionimin e vetëqeverisjes lokale. Me zgjidhjen e re, zgjedhjet e parakohshme lokale për kryetar të një komune do të mbahen vetëm nëse kanë mbetur më shumë se dy vjet deri në zgjedhjet e reja të rregullta. Ndryshimet në ligj janë propozuar të miratohen pas një procedure të shkurtuar.

Vetëm tre gra në kabinet

Mandati pritet nesër Mickoski për t'i dorëzuar ato Kuvendi Programi dhe përbërja e kabinetit qeveritar, pasi propozimet për ministra nga VMRO-DPMNE dhe koalicioni ka kaluar mbrëmë, pas seancave të Ekzekutivit dhe të Komitetit Qendror. Sipas njoftimit, partnerët e qeverisë Është e vlefshme и Lëvizja UNË DI sot ata duhet t'i dorëzojnë mandatarit propozimet e tyre për ministra.
Mickoski përsëriti se Qeveria e re që Kuvendi duhet ta votojë këtë fundjavë (seanca do të fillojë më 22 qershor dhe qeveria e re do të votohet më 23 qershor) do të përbëhet nga koalicioni "Maqedonia juaj", e udhëhequr nga VMRO-DPMNE. koalicioni Vredi dhe ZNAM - Për Maqedoninë tonë.

Ekipi qeveritar, i udhëhequr nga Mickoski, do të llogarisë 24 anëtarë, nga të cilat kryeministri dhe pesë zëvendëskryeministra, duke përfshirë edhe nga komuniteti serb dhe rom. Dhe në qeverinë e re do të ketë pak gra, pra tri, dhe të gjitha nga VMRO-DPMNE. Partneri shqiptar Është e vlefshme nuk do të ketë asnjë grua të vetme në shkallën e parë. Është karakteristike se në pushtetin ekzekutiv do të jenë të gjithë nënkryetarët e VMRO-DPMNE-së, por edhe disa liderë nga Vredi, që nga ana tjetër do të thotë se për herë të parë liderët e partive shqiptare si ministra do të marrin përgjegjësinë e drejtpërdrejtë. që ishte një nga kushtet e Mickoskit për koalicion qeveritar me Vredin.
Nënkryetari është propozuar si zëvendëskryeministër dhe ministër i Transporteve Aleksandër Nikollovski, për financa, nënkryetari i VMRO-DPMNE – Gordana Koçoska-Dimitrieska, për mbrojtjen – nënkryetari Vlado Misajlovski dhe për punët e jashtme dhe tregtinë - Timço Muçunski. Propozimi për Ministër të Brendshëm është ministri aktual teknik Pançe Toshkovski, për shoqërinë e informacionit dhe transformimin dixhital, zëvendësministri aktual aktual në këtë dikaster Stefan Andonovski. Ministri i Vetëqeverisjes Lokale do të jetë ish-drejtor i NP “Ujësjellës Kanalizime” Zlatko Perinski, i cili në periudhën e kaluar ka udhëhequr edhe kabinetin e Mickoskit.
Është propozuar në Ministrinë e sapokrijuar të Energjisë, Minierave dhe Burimeve Minerale Sanja Bozinovska, anëtar aktual i IC dhe ekspert në energji, Cvetan Tripunovski në bujqësi, pylltari dhe menaxhim të ujërave si personel me përvojë shumëvjeçare në departament, profesori. Vesna Janevska – në arsim dhe shkencë, në Ministrinë e Kulturës dhe Turizmit – aktori Zoran Ljutkov, kurse në Ministrinë e Sporteve – ekstrakomometri Borko Ristovski.
Zëvendëskryeministrat do të jenë edhe nga partnerët e koalicionit, Partia Socialiste dhe Partia Demokratike e Serbëve, d.m.th. Ljupço Dimovski si zëvendëspresident dhe ministër i sistemit politik, a Ivan Stoiljkoviq – nënkryetar përgjegjës për marrëdhëniet me komunitetet, ndërsa Shaban Saliu për integrimin dhe zbatimin e dekadës së romëve.

Propozimet për ministra nga Është e vlefshme janë Zëvendëskryeministri i Parë dhe Ministër i Mjedisit Izet Medziti nga Lëvizja Demokratike, Orhan Murtezani nga Alternativa - për ministrin e çështjeve evropiane, e propozon Lëvizja Besa Fatmir Limani për Ministrin e Politikës Sociale, Demografisë dhe Rinisë, a Besar Durmishi – për Ministër të Ekonomisë dhe Punës. Arben Taravari nga Aleanca për Shqiptarët është kandidat për Ministër të Shëndetësisë. Ai është propozuar nga Lëvizja ZNAM për ministër të Drejtësisë Igor Filkov, dhe për departamentin e administratës Goran Minçev.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës