Ajvarka arriti në tregje, përpunuesit filluan ta blejnë

speca
Specat e kuq - ajvar / Foto: Unsplash

Tashmë kemi një rritje të çmimeve të konservave për 30 deri në 40 për qind dhe pres që për sezonin e ri dimëror çmimet të jenë të njëjta me ato që tashmë janë rritur, thotë Viktor Petkov, president i Grupit të Industrisë së Konservimit.

Ajvarka me spec të kuq tashmë shihet në tregjet e gjelbra, por edhe në markete. Në Tregun e Gjelbër të Shkupit çmimi i tij është 60 denarë për kilogram, ndërsa në shitore mund të shihni çmime që janë 50 për qind më të larta. Tani është koha kur domatet e kuqe rriten në sasi të mëdha, kështu që çmimi i tyre ka rënë dukshëm dhe mund të blihet nga 35 deri në 40 denarë për kilogram, speci jeshil në tregjet më të lira është gjithashtu 35 denarë për kilogram, dhe me atë çmim edhe ata. shesin kastravecat.

Përpunuesit nga industria e konservimit thonë se tashmë po blejnë ajvarkën dhe domatet, por sipas llogaritjeve të tyre, korrja aktuale e dimrit do të jetë 30 deri në 40 për qind më e shtrenjtë. Kryetari i Grupit të Industrisë së Konservimit, Viktor Petkov, i cili është edhe pronar i kompanisë gjevgjeliane “Wipro”, thotë se për atë përqindje tashmë është rritur çmimi i veshjeve dimërore që shiten në tregje, që janë të sezonit të kaluar. .

“Tashmë kemi një rritje të çmimeve të konservave prej 30 deri në 40 për qind dhe pres që për sezonin e ri dimëror çmimet të jenë të njëjta me ato që tashmë janë rritur. Edhe pse shtëpitë e tanishme dimërore janë bërë me shpenzimet e vjetra, është dashur të rrisim çmimin që të mund të mbulojmë shpenzimet e shtëpive të reja dimërore, ka sqaruar Petkov për “Sloboden Pechat”.

Blerësit tani ajvarkën me spec të kuq e blejnë me çmim prej 18 deri në 30 denarë për kilogram, ndërsa domatet me çmim prej 8 deri në 12 denarë. Çmimet e perimeve në fakt nuk kanë ndryshuar në krahasim me vitin e kaluar, por ajo që po bëhet jashtëzakonisht e shtrenjtë tani është rryma, gazi, ambalazhi...

“Pjesa e lëndës së parë në çmim është vetëm 15 për qind. Çdo gjë tjetër është shumë më e shtrenjtë. Vitin e kaluar rryma na ka kushtuar 7 denarë për kilovat orë, tani na kushton 24 denarë. Çmimi i vajit për gatim është rritur për më shumë se 100 për qind, i kavanozëve dhe kapakëve për 100 për qind, i punës për 50 për qind”, thotë Petkov.

Ai shton se prodhimi nga fabrikat e industrisë së konservave në nivel vjetor është rreth 80 milionë euro, por ato mund të zgjerohen dhe prodhojnë shumë më tepër, nëse lejohen të importojnë.

“Ne mund të bëjmë një prodhim vjetor prej 300 milionë euro nëse na lejojnë të bëjmë importe”. Tani ka disa mundësi - import për eksport, por procedura është shumë e komplikuar. Arsyeja pse nuk është e relaksuar është mbrojtja e prodhimit vendas. Edhe pse ka njëfarë logjike në këtë, megjithatë, kjo mund të shihet ndryshe. Nëse ne zhvillohemi, do të zhvillohet edhe bujqësia vendase. Nëse i shikojmë gjërat në këtë mënyrë, më mirë do të jemi në gjendje të bëjmë importe. Natyrisht, kjo nuk do të thotë të neglizhohet shëlbimi i brendshëm. Por nëse duam të depërtojmë në tregjet e mëdha ku ka shumë presion nga kompanitë prodhuese të Greqisë, Bullgarisë dhe Serbisë, duhet të kemi sasi të besueshme dhe cilësi të mirë”, përfundon Petkov.

Sigurisht, ajvarin dhe produkte të tjera të konservuara për dimër mund t'i bëni vetë. Por edhe në procesin e prodhimit vendas do të përballemi me më shtrenjtë vajin e gatimit, kripën, sheqerin, madje edhe rrymën apo drurin, varësisht se kush dhe si e përgatit shtëpinë e dimrit.

Specat do të mungojnë

Ajo që i shqetëson tani përpunuesit është se nuk do të gjejnë lëndë të parë të mjaftueshme për procesin e prodhimit.

“Në parim, speci Ajvarka është një lëndë e parë që ne e kemi në vazhdimësi. Por këtë vit do të kemi një prodhim 20 për qind më të ulët, ndoshta edhe më shumë. Me kalimin e viteve ne prodhuesit po bëhemi gjithnjë e më të mëdhenj dhe nga ana tjetër tek të rinjtë nuk ka interes për bujqësinë. Pra kemi një boshllëk”, thotë Petkov.

Video e ditës