AHV: Janë 6 raste të murtajës afrikane të derrave deri më tani, raportoni çdo dyshim

Derra të egër / Foto: MPB

Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë paralajmëron mbarështuesit e derrave që t'i mbajnë në ambiente të mbyllura dhe të raportojnë çdo rast të dyshuar dhe çdo derr të ngordhur, në mënyrë që të parandalohet përhapja e sëmundjes për të cilën nuk ka kurë apo vaksinë për derrat dhe e cila mund të jetë shumë e gjerë për bujqësia jonë e derrave.

Dje në fshati i verërave në Kršla, një rast i ri i murtajës afrikane është zbuluar në një objekt tregtar. Është rasti i gjashtë që nga zbulimi i rastit të parë më 6 janar.

Drejtori i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë (AHV), Nikolce Babovski, informoi se mishi nuk është i rrezikshëm për njerëzit, por është fatal për derrat dhe se për këtë arsye kudo që ka pikë të nxehtë, në një rreze prej 3 kilometrash, derrat. do të shkatërrohen në mënyrë të sigurtë dhe më pas në një rreze deri në 10 kilometra do të dërgohen në një thertore, për trajtim termik për industrinë e mishit.

- Mbarështuesit e derrave do të kompensohen komercialisht - thekson Babovski.

Ai tha se ndalimi i rritjes së derrave në mjedis të hapur tashmë është në fuqi, por lejohet të ketë një "dalje", me ç'rast duhet të ketë një gardh të dyfishtë, ku distanca nga njëri në tjetrin të jetë së paku një. metër.

AHV ka kategorizuar gjithashtu 5.608 ferma, nga të cilat 708 plotësojnë plotësisht kërkesat e biosigurisë, 4.219 janë në rrezik mesatar dhe 681 nuk zbatojnë masa sigurie.

Babovski thekson se ekziston rrezik i madh për përhapjen e sëmundjes nga derrat e egër dhe se avokojnë që sezoni i gjuetisë të fillojë më herët.

Parandaloi përhapjen e murtajës afrikane të derrave në fshatin Koçan të Mojancit

Video e ditës