Ahmeti dhe Taravari parashikojnë: Nuk ka qeveri pa zgjedhjen e kreut të shtetit në Kuvend

Ahmeti dhe Taravari/ Foto Sloboden pechat

Për momentin, nga BDI-ja nuk ka përgjigje pse Ahmeti është i rezervuar në kërkesë dhe e kthen vendin në vitet e nëntëdhjeta, kur u zgjodh presidenti i parë i Maqedonisë, Kiro Gligorov, në Kuvend dhe me propozim të VMRO-DPMNE-së. , të udhëhequr atëherë nga Ljubço Georgievski, u vendos pozita e nënkryetarit të presidentit të shtetit.

BDI në pushtet dhe koalicioni opozitar “Vredi” kërkojnë që zgjedhja e kreut të shtetit të shfuqizohet në zgjedhje të menjëhershme, në kundërshtim me zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare. Ndonëse kërkesat e tyre, lidhur me hapjen e Kushtetutës, ndryshojnë në nuanca kur bëhet fjalë për mënyrën e re të zgjedhjes së kreut të shtetit, si lideri i BDI-së Ali Ahmeti ashtu edhe kandidati për president i koalicionit opozitar “Vredi” Arben Taravari theksojnë se pa Me përmbushjen e këtij kushti, partitë dhe koalicionet e tyre nuk do të jenë pjesë e asnjë qeverie të ardhshme.

Tendenca e dy liderëve me këto propozime është që Maqedonia të ketë një shqiptar - president të shtetit, sepse në zgjedhje të menjëhershme kjo është praktikisht e pamundur të arrihet pa konsensus paraprak.

Fillimisht Taravari kërkoi që kreu i shtetit të zgjidhet në Kuvend në vend të plebishitit, ndërsa sot Ahmeti e ngriti kërkesën dhe përveç presidentit kërkoi edhe vendosjen e një posti të ri – deputetit të presidentit, i cili gjithashtu do të të zgjidhet në Kuvend, dhe atë me dy të tretat e shumicës së numrit të përgjithshëm të deputetëve dhe me të ashtuquajturat. Shumica e Badenterit, pra shumica e thjeshtë e deputetëve të bashkësive etnike. Qëllimi i tij është barazia etnike në udhëheqjen shtetërore.

Për momentin, nga BDI-ja nuk ka përgjigje pse Ahmeti është i rezervuar në kërkesë dhe e kthen vendin në vitet e nëntëdhjeta, kur u zgjodh presidenti i parë i Maqedonisë, Kiro Gligorov, në Kuvend dhe me propozim të VMRO-DPMNE-së. , të udhëhequr atëherë nga Ljubço Georgievski, u vendos pozita e nënkryetarit të presidentit të shtetit.

- Kërkojmë amendament kushtetues dhe zgjedhjen e kryetarit dhe nënkryetarit të shtetit në Kuvend për të realizuar vizionin tonë për një president konsensual, si dhe përfshirjen e komuniteteve bullgare dhe të tjera në Kushtetutë. Para jush betohem me vendosmëri se nuk do të jemi pjesë e asnjë qeverie që nuk do të ndryshojë Kushtetutën dhe do të dalim në opozitë për të luftuar dhe mposhtur kërcënimet ekzistenciale ndaj vendit tonë. Pa e përfunduar këtë proces, puna ime nuk ka përfunduar dhe nuk do të largohem nga rruga jonë, nuk do të jetë parajsë pa e parë vendin - tha Ahmeti.

Ahmeti dy vite më parë, në një deklaratë për Shtypi i Lirë tha se shoqëria duhet së pari të përgatitet për zgjedhjen e një presidenti të shtetit shqiptar në zgjedhje të menjëhershme, sepse përfaqësuesit ndërkombëtarë i sugjeruan se nëse propozimi kalon në Kuvend, do të thotë një regres i demokracisë.

- Është e rëndësishme që propozimi i një shqiptari për president të shtetit të jetë iniciativë qytetare dhe të mbështetet nga të gjithë qytetarët, pa dallim etnie. E themë akullin, kur në zgjedhjet e fundit presidenciale nuk dolëm me kandidatin tonë, por qëndruam pas kandidaturës së Stevo Pendarovskit, kështu që unë dhe BDI-ja personalisht bëmë fushatë që ai të fitojë - na tha atëherë Ahmeti.

Lideri i BDI-së e hodhi atë "bombë" në kulmin e fushatës për zgjedhjet lokale në 2021 dhe tha se presidenca është barriera e fundit për të thyer barrierat ndëretnike në shoqërinë maqedonase.

- Është shumë e rëndësishme të shkatërrohet ajo tabu, të shkatërrohet miti se një shqiptar nuk mund të jetë president i vendit. Sektori civil, intelektualët dhe punonjësit socialë duhet ta hapin temën. Është koha të fillojmë të flasim për këtë, e kur do të realizohet do të shohim – tha lideri i BDI-së.

Më pas ai ka shpjeguar se ka hequr dorë nga ideja për të zgjedhur kreun e shtetit në Kuvend, sepse nuk ka pasur mbështetjen e partive maqedonase.

- Nuk kam asnjë mbështetje në Kuvend për ndryshimin e Kushtetutës në seksionin për zgjedhjen e presidentit të shtetit. Por për këtë vendosa pas sugjerimeve të bashkësisë ndërkombëtare – tha atëherë Ahmeti.

I pyetur atëherë nëse do të shkojnë me kandidat partiak apo jopartiak në zgjedhjet presidenciale të vitit 2024, ai u përgjigj se është herët për të thënë. Kur u pyet nëse mund ta dëshironte këtë pozicion, ai u përgjigj:

– Nuk më pëlqejnë funksionet. Nuk është ideja ime, por e një profesori britanik, i cili në një analizë të vitit 2001 ka shkruar se Ahmeti do ta përfundojë karrierën e tij politike si president i vendit – na tha atëherë Ahmeti.

Nëse Ahmeti atëherë nuk kishte përkrahje në Kuvend, është e paqartë nëse e ka tani apo tërheqja në qëndrimet e tij është për shkak të propozimit të Taravarit.

Nga ana tjetër, Taravari mbrëmë në një konferencë të jashtëzakonshme për media ka theksuar se ai dhe partnerët e tij kanë hyrë në garën presidenciale me synime më të mëdha.

“Qëllimi im dhe i partnerëve të mi është i dyfishtë – synojmë për herë të parë që kandidati shqiptar të hyjë në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale dhe duam të hapim debatin e madh për pozitën e presidentit në sistemin tonë politik”, theksoi Taravari. .

Ai shtoi se i gjithë sistemi ynë politik dhe kushtetues është ndërtuar mbi modelin e demokracisë konsensuale ndërmjet dy kombësive më të mëdha dhe kjo është sanksionuar me futjen e Marrëveshjes së Ohrit në Kushtetutë.

“Prandaj, platforma ime presidenciale do të ndërtohet rreth forcimit të demokracisë konsensuale, në përputhje me mendimin e Arben Xhaferit. Unë dhe partnerët e mi synojmë që hapja e ardhshme e Kushtetutës të përfshijë tre elementë: përfshirjen e bullgarëve dhe pakicave të tjera në Kushtetutë; heqja e 20 përqindëshit që përcakton gjuhën shqipe; dhe zgjedhja e presidentit të bëhet në Kuvend, jo me zgjedhje. Ky është lajmi i madh. Në këtë mënyrë në të ardhmen forcat politike që përfaqësojnë dy kombësitë më të mëdha së bashku në Kuvend do të vendosin për ndarjen e tri funksioneve më të larta shtetërore - tha Taravari.

Ai u bëri thirrje shqiptarëve dhe BDI-së që të mbështesin vizionin dhe kandidaturën e tij.

“Tani kemi mundësinë të forcojmë së bashku demokracinë konsensuale në mënyrë kushtetuese – tha kandidati i “Vredit”.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës