Agjencia e filmit e fut veten në një film të rremë se ata janë mbi të gjitha ligjet

Agjencia e Filmit / Foto: MPB

Një duzinë veprash të mundshme kriminale, shpërdorim të detyrës zyrtare apo funksionim të pakujdesshëm të shërbimit për shkak të të cilave është dëmtuar buxheti i shtetit, raste nepotizmi dhe klientelizmi, korrupsioni i mundshëm dhe mosrespektimi flagrant i ligjeve janë përcaktuar nga Grupi i Punës për përcaktimin e situatën në Agjencinë e Filmit (AF), të formuar nga Ministrja e Kulturës, e cila ka kryer kontrollin gjatë muajve prill dhe maj 2024. “Shtypi i Lirë” ka raportin e grupit të punës, i cili i është dorëzuar Ministrisë në fillim të këtij muaji, i cili ka konfirmuar dhe zgjeruar konstatimet e Entit Shtetëror të Auditimit, Komisionit Kundër Korrupsionit, Transparency International, si dhe opinionet e mëparshme negative të vetë Ministrisë për punën e Agjencisë së Filmit, e cila është organ qeveritar sipas Ligjit për Veprimtarinë Filmike.

Në periudhën që mbulon raporti, nga viti 2017 e deri më sot, drejtorë të Agjencisë të emëruar nga Qeveria janë Gorjan Tozia, Bojan Lazarevski dhe Vladimir Angelov, i cili është në krye të institucionit që nga shkurti i vitit 2024. Shumica e shkeljeve ligjore kanë ndodhur në periudhën kur drejtor ishte Lazarevski, i cili më parë ishte anëtar i Bordit të Drejtorëve të Agjencisë. Qeveria, ndonëse dinte për punën e dobët të Agjencisë dhe kishte arsye ta shkarkonte Lazarevskin për shkak se nuk i miratoi raportet vjetore, nuk e bëri këtë.

- Qeveria nuk ka miratuar raportet për punën e FA, as nuk ka ndërmarrë veprime konkrete për drejtorin dhe Bordin Drejtues në përputhje me mendimet negative të Ministrisë së Kulturës. Qeveria i ka konsideruar raportet si material për informim, gjë që bie ndesh me Ligjin për veprimtarinë kinematografike - thuhet në raportin e mbushur me parregullsi të konstatuara.

Shkurt, u konstatua se 39 projekte kanë marrë rreth 50 milionë denarë (813 mijë euro), por nuk kanë realizuar filma dhe nuk kanë kthyer para. Agjencia toleroi dokumente të falsifikuara të paraqitura nga prodhues të privilegjuar, si List Production. Grupi punues konstatoi gjithashtu se konkurset ishin manipuluar nga persona me konflikt interesi, si dhe se Agjencia i kishte paguar ilegalisht para Shoqatës së Kineastëve të Maqedonisë për vite me radhë. Kjo Shoqëri, e cila është organizatore e Festivalit Vëllezërit Manaki, prej vitesh nuk ka paraqitur raporte financiare për të. Gjithashtu është konstatuar se përmes festivalit “Korniza e Artë” janë nxjerrë para në mënyrë të paligjshme.

- Agjencia e filmit punon në mënyrë jo transparente, jo të përgjegjshme, të papërgjegjshme, favorizon një grup të caktuar producentësh në punën e saj dhe punon në kundërshtim me Ligjin për Filmin dhe ligjet tjera. Puna e FA i nënshtrohet subjektivizmit të një numri të vogël personash që kanë funksione vendimtare në ushtrimin e kompetencave të saj. Një operacion i tillë i konstatuar krijon dyshime edhe për ekzistimin e indikacioneve për shkelje të Kodit Penal- thuhet në raport.

Vihet re se ka një zbatim të pabarabartë të ligjeve për të gjitha kompanitë prodhuese. Nga mbikëqyrja inspektore e Ministrisë së Kulturës është konstatuar se “List Production” ka paraqitur të dhëna të pasakta në konkurs dhe Bordi Drejtues i FA nuk ka diskutuar për nevojën e veprimeve konkrete për këtë arsye dhe as nuk ka marrë vendim për producentin.

- Nga ana tjetër, për kinse dhënien e deklaratës së rrejshme nga “Banana Film”, Bordi i Drejtorëve të Agjencisë ka marrë vendim që të ndalojë financimin e të gjitha projekteve të “Banana Film” në pronësi të Milço Mançevskit. Veprime të tilla tregojnë për selektivitet të dukshëm në veprim - vëren grupi i punës në raport.

Agjencia nuk ka kontrolluar fare nëse shtëpitë e prodhimit punonin dhe filmat për të cilët kanë marrë para me parakontrata, nuk u ka kërkuar që të dorëzojnë rregullisht raporte gjashtëmujore dhe nuk ka kërkuar kthimin e pjesëve nga ato shtëpi prodhuese. që nuk do t'i realizonte filmat brenda pesë viteve, megjithëse është detyrim ligjor i Agjencisë, për të mos dëmtuar buxhetin e shtetit.

- Nga projektet që u mbuluan nga inspektimi, grupi i punës fitoi bindjen se në të njëjtat rrethana kur disa producentë filmash plotësuan kushtet e parakontratës dhe fituan të drejtën për të lidhur kontrata, drejtori i FA përdori diskrecionin për të zgjedhur. me kë do të lidhte kontratë dhe kujt do t'i jepte para për një film dhe nuk u dërgonte njoftime me arsye për ata që u refuzuan. Kjo lë vend për dyshime se drejtori i FA ka vendosur në pozitë të privilegjuar disa producentë filmash, gjë që krijon indicie se ai ka abuzuar me detyrën zyrtare. Gjithashtu është konstatuar se disa projekte janë paguar deri në 90 për qind të shumës që në fillim të xhirimeve, madje nuk janë shfaqur. FA nuk mban të dhëna të përditësuara për realizimin e projekteve filmike dhe kryen pagesat ndaj kompanive të prodhimit në mënyrë jotransparente dhe pa respektuar detyrimet ligjore. Agjencia gjithashtu nuk monitoron rëndësinë e garancive bankare - thuhet në raport.

Problem i madh në funksionimin e FA, sipas raportit, është se puna e Agjencisë më së shumti bëhet përmes personave të jashtëm, dhe punonjësit nuk janë të përfshirë rregullisht në punë. Në raport thuhet edhe njoftimi i Avokatit të Popullit, i cili ka vërejtur se në FA janë përkeqësuar marrëdhëniet ndërpersonale dhe të njëjtën gjë e ka deklaruar edhe vetë grupi punues, i cili ka konstatuar se komunikimi ndërmjet punonjësve në masë të madhe bëhet më së shumti përmes mesazheve elektronike me përdorimi i fjalës joprofesionale dhe joetike.

Grupi zbuloi se FA i kishte dhënë para në mënyrë të paligjshme Shoqatës së Prodhuesve të Filmit për disa vite. Paratë nga viti 2018 deri në vitin 2021 janë miratuar nga Branko Petrovski, i cili në atë kohë ishte këshilltar financiar i drejtorit të FA dhe kryetar i këshillit mbikëqyrës të Shoqatës së Punëtorëve të Filmit.

- Agjencia e Filmit, në bazë të memorandumit për një periudhë pesëvjeçare, i ka paguar Shoqërisë së Punëtorëve të Filmit 7 milionë denarë (115 mijë euro). Kryetar i Shoqatës është Igor Ivanov - Izzi, ndërsa sekretar i përgjithshëm është Tomi Salkovski. Nuk ka bazë për financimin e shoqatave me mjete buxhetore në Ligjin për veprimtarinë filmike. Në të njëjtën kohë, FA nuk kontrollon se si kjo shoqatë i shfrytëzon mjetet e ndara - thuhet në raport.

Në lidhje me vendimin për ndërprerjen e financimit të mëtejmë të filmit “Bista” të produksionit “Banana Film” të Milço Mançevskit, grupi punues thotë se Agjencia vendimin e ka marrë në bazë të aplikimit të gabuar të Ligjit për procedurë administrative. Agjencia e ndërpreu financimin për shkak të “nevojës për të zgjidhur një çështje të mëparshme”, pra për shkak të ekzistimit të dyshimit për vërtetësinë e deklaratave të dorëzuara nga prodhuesi.

- Sa i përket pyetjes paraprake, në asnjë rast nuk mund të bëhet kallëzim penal, sepse Prokuroria Themelore Publike nuk është autoritet administrativ. Vërtetësia e deklaratave të bëra nga producenti “Banana Film” nuk mund të konsiderohet si një përfundim i paramenduar. Nëse deklaratat ishin të vërteta apo jo, i takonte FA për të përcaktuar në kohën kur shqyrtoi për herë të parë aplikimet e Banana Film. Sipas Kushtetutës, çdo qytetari i garantohet prezumimi i pafajësisë – thuhet në dokument.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës