Ageler: Presioni mbi drejtësinë duhet të ndalet

Angela Ageler / Foto: Twitter

Presionet mbi gjyqësorin në Maqedoni janë diçka që duhet të ndalet. Gjyqtarët duhet të lirohen të ushtrojnë ligjin. Qytetarët e këtij vendi kanë nevojë dhe e kërkojnë gjithnjë e më shumë, tha ambasadorja amerikane Angela Ageler në fjalimin e saj në Konferencën Ndërkombëtare “Mbrojtja Kushtetuese-Gjyqësore e Lirisë së Mendimit dhe Liria e Shprehjes Publike të Mendimit”, organizuar nga Gjykata Kushtetuese me rastin e 60 vjetorit të themelimit me mbështetjen e Misionit të OSBE-së në Shkup.

Ajo theksoi atë që ajo e quajti përgjegjësinë jetike dhe të pazëvendësueshme të Gjykatës Kushtetuese gjatë gjashtë dekadave të fundit në mbrojtjen e të drejtave themelore të njeriut, përfshirë lirinë e fjalës.

- Në Shtetet e Bashkuara dhe këtu në Maqedoninë e Veriut, kjo gjykatë është thelbësore për të mundësuar një shoqëri transparente dhe të drejtë. Të gjithë duhet të respektojnë pavarësinë e gjyqtarëve të cilët duhet të jenë të verbër ndaj ndikimeve politike dhe opinionit publik dhe të udhëhiqen nga parimet që janë të bazuara në kushtetutat tona. Gjyqtari kushtetues amerikan ende beson se Kushtetuta jonë nuk është e shkruar në rërë për t'u larë me çdo valë gjyqtarësh të rinj që ndikohen nga valët politike. Presioni që u bëhet gjyqtarëve në këto gjykata mund të jetë i madh. Ne si qytetarë insistojmë që presionet të eliminohen dhe gjyqtarët tanë të jenë gjithmonë të pavarur pavarësisht nga prejardhja dhe mendimet e tyre personale, tha Ageler.

Ajo iu referua edhe rolit të kësaj gjykate në kuadër të zgjedhjeve të ardhshme.

- Nga pikëpamja e zgjedhjeve të ardhshme, pavarësia e gjyqësorit ka një rëndësi thelbësore, si gjithmonë më parë. Vetëm gjyqtarët e pavarur mund të mbështesin sundimin e ligjit dhe të mbrojnë të drejtat. Gjyqtarët duhet të veprojnë në mënyrë objektive dhe të drejtë. Kam dëgjuar shumë nga ju për presionet që ju janë bërë. Presionet mbi gjyqësorin në Maqedoninë e Veriut janë diçka që duhet të ndalet. Gjyqtarët duhet të lirohen të ushtrojnë ligjin. Qytetarët e këtij vendi kanë nevojë për të dhe e kërkojnë gjithnjë e më shumë, theksoi Agler.

Gjatë gjashtë dekadave të fundit, shtoi ajo, përmes opinioneve, interpretimeve dhe ndryshimeve të ndryshme ligjore, Gjykata Kushtetuese ka vazhduar mandatin e saj për të mbrojtur të drejtat e të gjithë qytetarëve në këtë vend dhe ka premtuar mbështetjen e vazhdueshme të SHBA-së në këto përpjekje.

Ambasadorja e Gjermanisë, Petra Drexler, në fjalimin e saj theksoi se derisa po festohet 60 vjetori i Gjykatës Kushtetuese të Maqedonisë, në Gjermani këtë vit po festohet 75 vjetori i Kushtetutës gjermane dhe përkujtoi se me atë rast Pak ditë më parë, presidenti federal Frank-Walter Steinmeier e nisi festën me një debat për gjendjen e demokracisë në Gjermani – nën titullin provokues “Doli mirë, por jo e garantuar”.

- Po, është e mundur të humbasësh demokracinë. Për të parandaluar gërryerjen e kulturës politike të hapjes dhe diversitetit, Presidenti Steinmeier bëri thirrje për një "aleancë të gjerë të demokratëve" në debatin në fjalë. Gjykatat Kushtetuese duket se janë ndër partnerët e dukshëm për një aleancë të tillë. Si roje të respektimit të kushtetutave dhe me aftësinë e tyre për të kufizuar pushtetin shtetëror, gjykatat kushtetuese janë thelbësore për të garantuar sundimin e ligjit dhe janë thelbësore për çdo demokraci. Janë tre elemente bazë, të cilat janë thelbësore për përmbushjen e këtij standardi të lartë politik: pavarësia nga politika, kapaciteti funksional si institucion dhe integriteti profesional, theksoi ambasadori Drexler.

Sipas saj, është e qartë se ato kritere nuk varen vetëm nga aftësitë e gjykatës dhe gjyqtarëve të saj në vetvete. Në Gjermani, debati se si të përmirësohen garancitë afatgjata për pavarësinë e Gjykatës Kushtetuese Federale fokusohet në ankorimin e saj më fort në vetë Kushtetutën. Është e rëndësishme të theksohet angazhimi në debatin ndërkombëtar për thirrjen tubuese të rezistencës demokratike dhe përshëndeti vendimin e Gjykatës Kushtetuese për të shënuar 60-vjetorin e saj duke organizuar këtë konferencë ndërkombëtare, në vend të një ceremonie të zakonshme.

-Për Gjermaninë, bashkëpunimi juridik dhe shkëmbimi me Gjykatën Kushtetuese ka qenë një shtyllë e rëndësishme në marrëdhëniet gjermano-maqedonase për shumë vite. Ne e vlerësojmë këtë bashkëpunim dhe do të vazhdojmë të bashkëpunojmë, tha Drexler, duke iu bashkuar thirrjes për forcimin e mëtutjeshëm të Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Maqedonisë së Veriut, si një mënyrë për të forcuar, thotë ai, aleancën tonë të gjerë të demokratëve.

Shefi i Misionit të OSBE-së në Shkup, Kilian Val, ndër të tjera theksoi fuqizimin e Gjykatës Kushtetuese përmes futjes së mekanizmit efikas të parashtrimit të ankesave, i cili është prezent për një kohë të gjatë dhe premtoi se do të vazhdojë ta mbështesë këtë gjykatë. , duke e shënuar si një shtyllë të të drejtave të njeriut, shtetin ligjor, demokracinë.

-Në vend që të mbështetemi vetëm në GJEDNJ, ne e bëjmë drejtësinë më të kapshme dhe më të prekshme për të gjithë qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut. Jemi në këtë pikë kthese kur festojmë të shkuarën dhe shikojmë me optimizëm drejt së shkuarës dhe avokojmë kolektivisht për një rrugëtim të suksesshëm të Gjykatës Kushtetuese në të ardhmen. Misioni i OSBE-së në Shkup gjithmonë ka qenë dhe do të jetë partneri juaj i qëndrueshëm, gjë që vërtetohet edhe me nënshkrimin e Memorandumit të Bashkëpunimit të lidhur me Gjykatën Kushtetuese për forcimin e kapaciteteve të kësaj gjykate. Me partnerët tuaj që janë këtu së bashku, do të mbështesim Gjykatën, e cila do të vazhdojë të shërbejë si shtyllë solide për sundimin e ligjit, mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe demokracinë në Maqedoninë e Veriut, tha ambasadorja Val.

Zëvendës shefi i Misionit të BE-së, Ben Knupnau, vlerësoi se Gjykata Kushtetuese rriti transparencën e saj dhe iu referua rrugës së integrimit evropian të vendit.

- Duke iu rikthyer ambicieve për integrim evropian, Maqedonia e Veriut përfundoi me sukses procesin e shqyrtimit në vitin 2023. Vendi përgatiti një udhërrëfyes që do të jetë udhërrëfyes për harmonizimin e legjislacionit dhe që atëherë mund të konstatojmë me kënaqësi emërimin e gjyqtarëve shtesë në Gjykatën Kushtetuese, që është një element shumë i rëndësishëm për funksionimin e këtij institucioni, tha Knupnau. .

Ai iu referua në veçanti rregullimit ligjor në sferën mediatike ku, thotë ai, po vërehet progres.

- Ruajtja e lirisë së shprehjes është një koncept thelbësor jo vetëm në Maqedoninë e Veriut por edhe në botë. Në të njëjtën kohë, gazetarët vazhdojnë të jenë viktima të sulmeve online dhe offline. Ata janë vazhdimisht viktima të pengimit të punës së tyre. Por sulmet ndaj gazetarëve në fakt janë sulme ndaj demokracisë dhe shoqërisë në përgjithësi, veçanërisht gjatë periudhës parazgjedhore. Mund të konstatoj me kënaqësi se ka një përmirësim të kuadrit ligjor në drejtim të rritjes së mbrojtjes së gazetarëve. Maqedonia e Veriut ka harmonizuar rregulloret dhe rregulloret e saj ligjore në lidhje me mbrojtjen e mediave dhe gazetarëve. Ne do të vazhdojmë mbështetjen tonë këtu në rajonin e ZB. BE-ja fokusohet në forcimin e kapaciteteve mbështetëse të shoqërisë civile dhe organizatave profesionale. Shpresoj se ky partneritet do të ofrojë lehtësira për të mbrojtur liritë themelore në vitet në vijim, theksoi Knupnow.

Në konferencë folën edhe kryetari i shtetit Stevo Pendarovski, kryetari i Kuvendit Jovan Mitreski, kryetari i Qeverisë Talat Xhaferi dhe ministri i Drejtësisë Krenar Loga.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës