Saraj mbeti pa kryetar, por qeveria nuk mbeti pa kryeministër - Kushtetuta i ndan funksionet, i shkrin Parlamenti

Seanca konstituive në Kuvend / Foto: Free Press - Dragan Mitreski
Seanca konstituive në Kuvend / Foto: Free Press - Dragan Mitreski

Sipas praktikës së deritanishme, ka selektivitet në zbatimin e Kushtetutës dhe ligjeve, d.m.th. kryetarëve të komunave që janë zgjedhur deputetë gjithmonë u ndërpritet kryesia dhe shpallen zgjedhjet e parakohshme lokale, ndërsa kryeministrat dhe ministrat që janë zgjedhur deputetë mbeten në pushtetit ekzekutiv deri në zgjedhjen e një qeverie të re

Funksioni i deputetit është i papajtueshëm me një funksion tjetër dhe nëse deputeti Talat Xhaferi vazhdon të kryesojë qeverinë teknike dhe deputetët që kanë qenë ministra, përveç deputetit vazhdojnë të kryejnë funksionin ministror, ​​do të shkelin Kushtetutën dhe disa ligje, Ekspertët janë kategorik në lidhje me praktikën që zbatohet prej vitesh në vendin tonë, sipas së cilës kryetarët e bashkive Kush janë ata Të zgjedhurit si deputetë në Parlament humbasin automatikisht postin e kryetarit të bashkisë dhe ministrat që u bënë deputetë vazhdojnë të shërbejnë si ministra. Pas verifikimit të sotëm të mandateve të deputetëve në përbërjen e re parlamentare, komuna e Sarajit ka mbetur pa kryetarë komunash, për shkak se Blerim Bejeti nga BDI i ka pranuar mandatet deputete. Për dallim prej tij, kryetari i komunës së Tetovës Biljal Kasami nga “Vredi” nuk e ka pranuar mandatin deputet dhe ka mbetur në pushtetin lokal. Zgjedhjet e parakohshme për kryetar komune duhet të shpallen në Saraj, sepse kanë mbetur edhe më shumë se gjashtë muaj deri në zgjedhjet e rregullta lokale. Zgjedhjet lokale do të duhet të shpallen në Aerodrom dhe Gostivar nëse kryetarët e komunave Timço Mutsunski dhe Arben Taravari bëhen ministra në qeverinë e ardhshme.

Xhaferi nuk do të shkojë në Kuvend derisa të zgjidhet qeveria

Ndryshe nga kryetarët e komunave, kryeministri teknik Xhaferi dhe disa ministra nga qeveria teknike që u zgjodhën deputetë, si Fatmir Bitici, Ilir Demiri, Ljupço Nikolovski, Slavjanka Petrovska dhe Bisera Stojçevska Kostadinovska do të mbeten në postet ministrore dhe nuk do të zëvendësohen nga asnjë nga zëvendëskryeministrat dhe zëvendësministrat. Kryetarja e Seancës Kushtetuese, Merita Kolchi Kodjadziku, pas verifikimit të mandateve të deputetëve tha se deputetët Kush janë ata bartësit e detyrës do të pushojnë së mbajturi detyrën, por disa prej tyre do të vazhdojnë të kryejnë detyrën.

- Në bazë të nenit 8 të Kodit Zgjedhor, Kryetari i Qeverisë dhe anëtarët individualë të Qeverisë, me verifikimin e mandatit për deputetë, pushojnë funksionet e tyre në Qeveri për shkak të papajtueshmërisë së funksioneve. Për të siguruar vazhdimësi në punën e Qeverisë, Qeveria do të kryejë vetëm funksionet e nevojshme deri në zgjedhjen e një të reje - tha Koxhaxhiku.

Madje, ajo përsëriti fjalët me të cilat pas çdo verifikimi të mandateve të përbërjes së re parlamentare, Kuvendi i lejon Qeverisë të vazhdojë punën me të njëjtët zyrtarë, pavarësisht se cila pjesë e tyre u bënë deputetë ndërkohë. Deri më tani nuk i ka ndodhur kryeministri aktual, i cili e bën gjithmonë si mbajtësi i listës u zgjodh deputet, për të emëruar një deputet deri në zgjedhjen e qeverisë së ardhshme. Në vitin 2020 viti Zgjedhjet u mbajtën më 15 korrik dhe kryeministri teknik Oliver Spasovski vazhdoi të kryejë funksionin e kryeministrit edhe pse u bë edhe deputet, kështu që më 31 gusht në kabinetin e kryeministrit ndodhi një dorëzim mes Spasovskit dhe Zoran Zaev. . E njëjta gjë ishte edhe me mandatin e kaluar, kur pas zgjedhjeve të 11 dhjetorit 2016 viti Kryeministri teknik Emil Dimitriev u zgjodh deputet, por qeveria e re e kryesuar nga Zaev u formua vetëm në korrik 2017. viti, pra Dimitriev ishte teknikisht kryeministër dhe deputet për shtatë muaj.

Dafina Stojanovska / Seancë konstituive në Kuvend / Foto: Free Press - Dragan Mitreski
Deputetët Merita Kolci Koxhaxhiku dhe Dafina Stojanovska / Seancë konstituive në Kuvend / Foto: Shtypi i Lirë - Dragan Mitreski

Pas verifikimit, procedurialisht në fjalë ka thirrur Talat Xhaferi, i cili ka thënë se dëshiron të sqarojë situatën për opinionin.

- Për të parandaluar konfliktin e interesave, do të mbaj postin e kryeministrit deri në zgjedhjen e qeverisë së re, sepse këtë më ka lejuar Kuvendi i ri, por nuk do të marr pjesë në punimet e Kuvendit. Mandati i Qeverisë merret në Parlament, i cili e zgjedh dhe e shkarkon atë. Përbërja e mëparshme e Kuvendit zgjodhi Qeverinë, ndërsa përbërja e re parlamentare nuk ka akt për shkarkimin e qeverisë, por sipas konkluzionit të kësaj përbërjeje, vazhdon deri në zgjedhjen e qeverisë së re. Dua të informoj publikun dhe institucionet se si kryeministër, nuk do të marr pjesë në punimet e Kuvendit, sepse në bazë të Ligjit për Parandalimin e Konfliktit të Interesit, nuk mund të mbaj dy poste në të njëjtën kohë, kështu që deri në zgjedhjen e qeverisë së re nuk do të marr pjesë në punën e Kuvendit. Kjo është për t'i informuar të gjithë dhe për t'i tejkaluar të gjitha dilemat - tha Xhaferi nga foltorja.

Po shkelet Kushtetuta dhe Kodi Zgjedhor

Sipas njohësve kushtetues, është shkelje flagrante e Kushtetutës nëse një person është njëkohësisht deputet dhe ministër.

- Nuk është kushtetuese që i njëjti person të shkojë në një seancë të Qeverisë dhe në një seancë të Kuvendit. Cilado qoftë praktika, ajo duhet të ndalet. Nuk është e nevojshme të bëhen ndryshime ligjore për të rregulluar këto situata, duhet të bëjnë ministrat që u bënë deputetë për t’i dhënë atyre lërini zëvendësministrat të udhëheqin ministritë deri në zgjedhjen e qeverisë së re dhe atë si deputetë, jo domosdoshmërisht bëhen ministra. Standardet e dyfishta janë në lojë, kryebashkiakët humbasin menjëherë mandatin e kryebashkiakut – thotë për “Sloboden Pechat” një njohës kushtetues, i cili ka dashur të flasë në mënyrë anonime.

Ish-anëtari i KSHZ-së, Janake Vitanovski dje paralajmëroi për shkelje të Kushtetutës.

– Të konstituohet Kuvendi i ri dhe të verifikohen mandatet e deputetëve. A do të respektohet Kodi Zgjedhor, neni 8? si dhe neni 63 i Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë së Veriut, ose testament kjo ka ndodhur ndonjë gjë tjetër në "Vendi ynë"? Sipas Kodit Zgjedhor dhe Kushtetutës, posti i deputetit është i papajtueshëm me një pozitë tjetër publike, kryetar i Qeverisë, ministër, kryetar komune, këshilltar, gjyqtar, prokuror, avokat apo pozitë tjetër. Me ditën e verifikimit të mandatit, zyres tjetër i mbaron mandati. Pra, të gjithë ata që mbajnë poste publike duhet të heqin dorë nga posti i tyre. A do të respektohet ligji dhe Kushtetuta? – ka shkruar Vitanovski në “Facebook”.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës