Avokatët gjejnë dokumente të klasifikuara në dhomën e gjumit të Trump, 4 muaj pas kërkimit në Mar-a-Lago

Ky imazh, i përfshirë në aktakuzën kundër ish-presidentit Donald Trump, tregon kutitë e ruajtura në pronën e Trump në Mar-a-Lago në Palm Beach, Florida. / Departamenti i Drejtësisë nëpërmjet AP

Katër muaj pasi FBI bastisi pronën e tij në Mar-a-Lago, avokatët e Donald Trump zbuluan katër dokumente të shënuara "të klasifikuara" në dhomën e tij private të gjumit, raporton "Politico".

Policia e Mar-a-Lago/Foto: Politico

Ky zbulim ishte ndër disa të cituar nga gjykatësi i qarkut të SHBA Beryl Howell në opinionin e tij të vitit 2023 se prokurorët paraqitën prova bindëse se Trump fshehu me vetëdije dokumentet e sigurisë kombëtare në shtëpinë e tij dhe më pas u përpoq t'i fshihte ato kur Departamenti i Drejtësisë përpiqej t'i kthente ato.

Në opinionin e tij prej 87 faqesh, Howell tha se gjasat që Trump të kishte kryer krime ishin arsye për të lejuar këshilltarin special Jack Smith të merrte në pyetje avokatin e ish-presidentit, Evan Corcoran, për tema që normalisht do të mbroheshin nga privilegji i avokatit-klientit. Prokurorët, tha Howell, treguan se Trump e dinte se Corcoran kishte për detyrë të informonte qeverinë në qershor 2022 se të gjitha materialet e klasifikuara ishin kthyer, "një përfaqësim që ish-presidenti ... e dinte se ishte i gabuar".

Një kontroll i FBI-së në Mar-a-Lago në gusht 2022 konfirmoi se dhjetëra dokumente të tjera të klasifikuara mbetën në pronë - por siç vëren Howell, materiale të tjera të klasifikuara u gjetën në pronën e Trump pas kërkimeve shtesë.

Howell, i cili ishte kryegjykatësi i një gjykate federale të qarkut në Uashington në atë kohë, përshkroi me shkallë të ndryshme mosbesimi se si katër dokumente të klasifikuara mund të zbuloheshin në lagjet private të Trump, muaj pasi prokurorët i thirrën ato dhe FBI kreu kërkimin e saj shterues. në pronë.

"Në veçanti, nuk jepet asnjë justifikim se si ish-presidenti mund të kishte humbur dokumentet e klasifikuara të klasifikuara të gjetura në dhomën e tij të gjumit në Mar-a-Lago," shkroi Howell, një i emëruar nga Obama.

Në një fusnotë, Howell vuri në dukje gjithashtu se një këshilltar tjetër i Trump pranoi se kishte skanuar përmbajtjen e një kutie që përmbante materiale të klasifikuara në vitin 2021 dhe i ruante ato në një laptop personal të siguruar nga PAC.

Zyra e Trump i dorëzoi FBI-së kutinë me katër rekorde në janar 2023, vuri në dukje Howell.

Opinioni i Howell u shtyp së bashku me një numër dokumentesh të tjera më parë sekrete të lidhura me jurinë e madhe, që rrjedhin nga një hetim mbi mbajtjen e një grumbulli dokumentesh të klasifikuara nga Trump pasi ai largohet nga detyra në vitin 2021, duke përfshirë disa nga sekretet më të ndjeshme ushtarake të vendit. Gjyqtarja e qarkut e SHBA Eileen Cannon, një e emëruar nga Trump me qendër në Florida të Jugut, publikoi një seri dokumentesh të martën pas negociatave të gjata me ekipin e Smith dhe avokatët e Trump mbi ndryshimet.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës