Совршено за макање со бел леб: Рецепт за сос од маслиново масло со зачински билки
Добриот домашен леб совршено оди со сос врз база на маслиново масло. Комбинацијата е уште поубава и повкусна кога маслиновото масло се ароматизира со свежо сечкан лук и зачински билки и се оплеменува со малку рендан пармезан.
За да биде сосот вкусен, важно е да користите висококвалитетно маслиново масло, а за целиот процес ви се потребни само пет минути. Сите состојки се сечкаат, се рендаат и се мешаат со маслиново масло и веднаш се ставаат на маса.
Ако не сте љубители на макање, сосот можете да го премачкате врз исечкан леб како багет и кратко да го испечете во рерна.
Состојки:
– 70 милилитри квалитетно маслиново масло
– 25 грама рендан пармезан
– 2-3 чешниња лук
– ½ лажичка сушено оригано
– ½ лажичка снегулки црвен пипер
– сол и бибер по желба
Подготовка на ароматизирано маслиново масло:
Во сад сипете го маслиновото масло, додајте ги сечканиот лук, ренданиот пармезан, сувото оригано и снегулките црвена пиперка. Сè добро измешајте.
Зачинете со сол и бибер по желба и послужете веднаш со парчиња домашен леб. Добар апетит! К. А.