Совршено сочно чили пилешко на кинески начин
Квинтесенцијалниот кинески рецепт, чили пилешкото е едно од најпопуларното мезе или стартер во индо-кинески стил. Овој вкусен рецепт за пилешко е многу популарен во кинеските ресторани, но лесно можете да го направите и во удобноста на вашиот дом според вашиот сопствен вкус.
Состојки:
- 350 гр пилешко без коски (исечено на коцки)
- 1 јајце (малку изматено)
- 1 чаша пченкарно брашно
- 1 чешне лук
- малку ѓумбир
- 1 лажичка сол
- масло (за пржење)
- 2 главици кромид, исечени
- 2 лажички чили / или 2 чили пиперчиња
- 1 лажица соја сос
- 2 лажици оцет
Подготовка:
Измешајте ги заедно пилешкото, јајцето, пченкарното брашно, ѓумбирот и лукот, додадете сол и вода, за да имате доволно смеса за парчињата пилешко да бидат потопени. Оставете ја смесата околу 30 минути. Загрејте масло во тава и пржете ги парчињата пилешко на висока топлина, а потоа намалете ја температурата. Ставете ги на хартија. Загрејте малку масло, додадете го кромидот и пропржете. Додадете го чилито или чили пиперките и пржете една минута. Додадете сол, соја сос, оцет и прженото пилешко и добро измешајте.
На здравје!
Извор: recipestoday