Совршено сочно чили пилешко на кинески начин

пилешко
Фото: Pixabay

Квинтесенцијалниот кинески рецепт, чили пилешкото е едно од најпопуларното мезе или стартер во индо-кинески стил. Овој вкусен рецепт за пилешко е многу популарен во кинеските ресторани, но лесно можете да го направите и во удобноста на вашиот дом според вашиот сопствен вкус.

Состојки:

  • 350 гр пилешко без коски (исечено на коцки)
  • 1 јајце (малку изматено)
  • 1 чаша пченкарно брашно
  • 1 чешне лук
  • малку ѓумбир
  • 1 лажичка сол
  • масло (за пржење)
  • 2 главици кромид, исечени
  • 2 лажички чили / или 2 чили пиперчиња
  • 1 лажица соја сос
  • 2 лажици оцет

Подготовка:

Измешајте ги заедно пилешкото, јајцето, пченкарното брашно, ѓумбирот и лукот, додадете сол и вода, за да имате доволно смеса за парчињата пилешко да бидат потопени. Оставете ја смесата околу 30 минути. Загрејте масло во тава и пржете ги парчињата пилешко на висока топлина, а потоа намалете ја температурата. Ставете ги на хартија. Загрејте малку масло, додадете го кромидот и пропржете. Додадете го чилито или чили пиперките и пржете една минута. Додадете сол, соја сос, оцет и прженото пилешко и добро измешајте.

На здравје!

Извор: recipestoday

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот