СОНК е против онлајн настава, ги повика Владата и ЗЕЛС да го решат греењето во училиштата зимава

Училиште, училниц
Празна училница /Фото: Слободен печат - Драган Митрески

Владата и Заедницата на единиците на локалната самоуправа (ЗЕЛС) заедно да изнајдат прифатливо решение за надминување или ублажување на енергетската криза во училиштата, порача Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК).

-Наставата од далечина не е прифатлива опција за најзасегнатите: учениците, родителите и наставниците, велат од СОНК.

Реакцијата на СОНК доаѓа по предлози на одредени градоначалници до министерството и ЗЕЛС, за кој сеуште не одлучила Владата.

Имаше предлози зимскиот распуст да трае два месеци, изгубената настава да се надокнади онлај ,учебната година да продолжи до 30 јуни, а идната да започне на 15 август.

Видео на денот