Собните растенија едноставно не ви успеваат? Ова може да биде нивниот „тивок убиец“
Иако може да биде тешко да се одржуваат, веројатно нема дом кој не е украсен со барем една саксија со собни растенија. Ако и вие се обидувате да откриете зошто вашето собно растение едноставно не расте онака како што би сакале, можеби е виновен етиленот.
Ако сте пробале сè, од наводнување до преселување на друга локација со повеќе или помалку сонце, до ѓубриво и контрола на штетници, а вашето растение сè уште има проблеми – можеби не сте помислиле дека гасот наречен етилен може да биде виновен.
Етилен е природен, безбоен и без мирис растителен гас кој делува како хормон за зреење. Се јавува во растенијата, а тие исто така го испуштаат во атмосферата. Тоа влијае на нивниот раст и развој, вклучувајќи го стареењето на листовите, зреењето на плодовите и ртење на семето. Етилен е важен за растот на културите, но премногу може да предизвика штета.
Внимавајте да не ги ставате вашите собни растенија таму каде што етиленот се ослободува во големи количини, бидејќи етиленот се смета за „тивок убиец“ на домашните растенија.
Овошјето и зеленчукот, како што се доматите, бананите и јаболката, произведуваат високо ниво на етилен, што влијае на зреењето на околните овошја и зеленчук и, на крајот, на растенијата кои сè уште растат. За да се заштитат од сушење, тие фрлаат пупки, цвеќиња и лисја. Кај сечените цвеќиња и растенијата во саксии, ова опаѓање е често резултат на прекумерно производство на етилен. Други знаци се бавен раст, деформација на делови од растението, извиткување на листовите и слично.
Етилен може да се користи намерно за да се поттикне зреењето и цветањето на плодовите во саксии, но ако има премногу, растението може брзо да умре во неконтролирани услови.
Некои растенија се почувствителни на етилен од другите. Меѓу најголемите виновници во чинијата со овошје се јаболката, бананите, дињите, крушите и праските, кои произведуваат значителни количини од овој гас додека созреваат. Доматите исто така можат да придонесат за нивото на етилен во воздухот, но не толку.
Затоа, ако е можно, никогаш не чувајте затворени растенија до сад со овошје.