Со летовите на Ричард Брансон и Џеф Безос почнува вселенскиот туризам изјави директорот на ИКИТ-БАН, професор Георги Желев

Вселенските летови на Ричард Брансон и Џеф Безос го означија почетокот на вселенскиот туризам, но добрата работа е што се развива и вселенскиот транспорт, вселенските технологии и навигацијата поврзана со овие летови. На овие двајца милијардери кои инвестираат во вселенски летови и технологија, мора да го додадеме Илон Маск. Инвестирани се многу пари во овие летови во вселената, но многу се инвестираат и во вселенските технологии, главно во транспортните технологии. Тоа се вселенските летала со кои се лета во вселената, рече во интервју за БТА, професор доктор инженер Георги Желев, директор на Институтот за вселенски истражувања и технологија /ИКИТ/ на БАН.

Тој објасни дека се претпоставува оти „во летовите над 80-90 километри, до 100-120 километри, започнува вселената”. За време на неговиот лет, Ричард Бренсон беше во вселената околу десет минути и тој, како и придружните патници, се чувствуваа бестежински. Но, најинтересно, според мене, е да се види дискот на Земјата, што е најубаво искуство во овие вселенски летови, рече професор Желев.

„Во летот на Џеф Безос се користи шатл, кој полетува како ракета и слетува како авион”, објасни директорот на ИКИТ-БАН. Тој прогнозира дека колку повеќе овој вселенски туризам се развива во иднина, тој ќе поевтини, но „неговата цена нема да падне многу”.

На прашањето кога вселенските летови можат да станат „помасовни” и подостапни за повеќе луѓе на Земјата, професор Желев објасни дека сè ќе зависи од тоа какви финансии, напори и научни достигнувања ќе бидат инвестирани во светот за да се направат летовите подолги. „Сега, луѓето што летаа со овие први летови се среќни што беа во вселената десетина минути. Но, во иднина, патниците во вселената ќе сакаат да поминат еден ден патувајќи или да се закачат за Меѓународната вселенска станица (МВС)”, рече директорот на ИКИТ-БАН.

БУГАРСКИ УЧЕНИЦИ ЌЕ ПОСТАВУВААТ ПРАШАЊА НА АСТРОНАУТИ ОД МВС ВО ИНИЦИЈАТИВА „АЛО ВСЕЛЕНА! ЗБОРУВА БУГАРИЈА”

На 26 јули во „Софија тек парк” ќе се одржи иницијативата „Ало вселена! Зборува Бугарија”, организирана од Атлантскиот клуб во Бугарија и Амбасадата на САД во Бугарија. На настанот, бугарски ученици ќе имаат можност да постават прашања за тајните на вселената на астронаутите од Меѓународната вселенска станица.

Иницијативата ќе биде многу корисна за учениците, бидејќи пред години врските со Меѓународната вселенска станица (МВС) беа „само официјални”. Сегашната врска со астронаутите од МВС, која ќе биде на 26 јули, ќе биде „научно-популарна” и ќе вклучува уленици кои ќе им поставуваат интересни прашања на астронаутите, рече професорот Георги Желев.

БУГАРИЈА СЕ ЗАПИШУВА СО РАЗЛИЧНИ ПРОЕКТИ ВО ТОЈ „НОВ ПОГЛЕД” НА ЧОВЕШТВОТО НА ВСЕЛЕНАТА

Бугарија е во претпристапниот период за прием во Европската вселенска агенција (ЕСА), бидејќи пристапувањето се одвива на владино ниво и државата ја плаќа членарината за ЕСА, изјави директорот на Институтот за вселенски истражувања и технологија на БАн. Тој објасни дека завршил проект во Европската вселенска агенција на ИКИТ-БАн, како водечки институт, но заедно со Институтот за криобиологија при Земјоделската академија.

Во проектот, бугарските научници создадоа мени за астронаути – прв, втор и трет оброк. Вселенската храна се подготвува со посебна технологија, бидејќи водата се вади во вакуум и на ниски температури, и на овој начин се зачувуваат нутритивните и вкусните квалитети на храната. Така, вселенската храна станува лесна и се пакува. Со неа можат да се хранат астронаути, војници, членови на екипажи на подморници и алпинисти, кои ќе искачуваат високи врвови и храната што ја носат треба да биде полесна, објасни професор Георги Желев.

Тој коментира дека „бугарската вселенска храна ја претпочитаат астронаутите на Меѓународната вселенска станица затоа што е повкусна и има повеќе зачини”. Создадено е мени со вселенска храна, но производствените капацитети на Институтот за криобиологија треба да се обноват, бидејќи машините таму се стари, рече директорот на ИКИТ-БАН.

Во моментов завршуваме уште еден проект, кој е поврзан со вселенската оранжерија „Свет”, а овој проект повторно е под програмата на Европската вселенска агенција. Проектот е да се симулираат во лабораториски услови разни стресни ситуации и несреќи поврзани со вселенската оранжерија „Свет”. Се прави модел за реакција во овие ситуации, објасни професор Желев.

Тој најави дека завршил проект на ИКИТ-БАН, поврзан со земјоделството, кој треба да ја утврди состојбата на посевите – главно пченица. Се користат далечински податоци од сателитски слики од вселената. Работиме и на сличен проект за шумите, кој користи далечински податоци од вселената и земјата за валидација, објасни директорот на ИКИТ-БАН.

Проектот за развој на дозиметарот „Lyulin MO” на сателитот „Exomars”, кој лета околу Марс, е поголем. Опремата „Lyulin MO” е бугарска и е голема колку две кутии цигари. Ова е многу важно бидејќи е потребно да се пресмета кои дози на зрачење се очекуваат на патот кон можните идни мисии на Марс”, објасни професор Георги Желев

Видео на денот