Со 6,5 милиони денари од општинската каса: Реконструиран Градскиот парк во Кавадарци

Фото: mia.mk

Со средства од општинскиот буџет, реконструиран е Градскиот парк во Кавадарци, информира денеска градоначалникот Митко Јанчев. Тој појасни дека реконструкцијата опфаќаше повеќе работи.

– Комплетна подземна инсталација за наводнување, бунар со систем за сопствена вода, со што се штеди на водата за пиење од системот „Лукар”. Ревитализирано е зеленилото, посадени се околу сто нови и различни дрвни видови. Имаме и комплетно осветлување, како и видео надзор, рече Јанчев.

Јанчев соопшти дека целокупната инвестиција на општината е 6,5 милиони денари. Има и донации од две компании – по 250 илјади денари и тоа  „Кодекс компјутери” и „Дијана маркети”.

Доне Илов, инспектор за животна средина, рече дека  се посадени околу 1.500 различни видови на грмушки, 2.000 цвеќиња и околу 150 квадратни метри цветна површина. Изградена е и нова патека.

Градскиот парк ,,Љупчо Шкартов” во Кавадарци важи за еден од најубавите во државата. Подигнат бил во 1955 година и зафаќа површина од 85.000 квадратни метри.

Видео на денот