Словенците предвидуваат дека до јуни ќе ја зауздаат короната: „800.000 луѓе се веќе заштитени“

Јанез Јанша/ Фото Архива на Слободен печат

Словенечкиот премиер Јанез Јанша денес објави дека епидемијата „ковид-19“ во Словенија ќе биде „зауздана“ за неколку недели и додаде дека верува дека околу 40 проценти од населението е веќе имуно на оваа болест.

Практично, 800.000 луѓе веќе се заштитени или со вакцинација или со надминување на инфекцијата, што ни дава оптимизам дека ќе ја победиме епидемијата до летото и повторно ќе започнеме да живееме нормално – рече Јанша на Твитер, додавајќи дека услов е сите да продолжат да придржувајте се до ограничувачки мерки.

Според последните официјални податоци, 32,3 проценти од населението во Словенија ја примиле првата доза на вакцина против коронавирусот, а 17 проценти втората доза, а заштитени се сметаат и оние кои ја надминале инфекцијата во претходните шест месеци.

Словенија во моментов е во „жолта“ фаза на епидемијата, додека официјално се проценува дека на крајот на овој или почетокот на следниот месец би можела да влезе во „зелената“ фаза со помалку од 300 нови случаи на ден, кога би имало биде ново олеснување на мерките.

Владата денес објави дека во претходните 24 часа биле регистрирани 497 новозаболени лица, а бројот на хоспитализирани паднал на помалку од 400 за прв пат по неколку месеци.

Во моментов во болниците има 383 пациенти со ковид, од кои 113 се на интензивна нега, така што некои болници почнуваат да ги затвораат одделенијата за деца и да ги интензивираат запрените здравствени програми.

Во владиниот извештај од денес се додава дека шест пациенти починале, а 52 лица биле пуштени од болници на домашна нега.

Видео на денот