Слабата турска лира влијае на туристичката индустрија

Истанбул сина џамија
Фото: Слободен печат/Михаило Донев

Туризмот во Турција се врати во 2022 година. Ниската вредност на турската лира привлече туристи, но граѓаните се мачат поради инфлацијата, објави Дојче веле.

Во истанбулската населба Кадикој, дури и туристите не може забележаа дека цената на капучиното се зголемила за едно деноноќие во ноември за 25 отсто, поради високата стапка на инфлација во земјата. Но, тоа е сè уште прифатливо за многу туристи од странство, со оглед на тоа што турската лира се нурна во последната година.

Во септември 2021 година, 1 долар вредел околу 8 турски лири, а сега вреди околу 18. Сепак, падот на лирата делумно има позитивно влијание врз туристичката индустрија, важен сектор во Турција кој сочинуваше 11 отсто од БДП пред пандемијата и речиси 2,3 милиони работни места според Светскиот совет за патувања и туризам.

Пандемијата на коронавирус и зададе тежок удар на индустријата, но до летото 2022 година, туристите во Турција се вратија – а слабата лира беше – и останува – уште едно нерешено прашање за многу патници.

 

 

Видео на денот