Скопскиот регион со најголемо учество во БДП

Скопскиот регион има најголемо учество во бруто-домашниот производ. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека 43 отсто учество во БДП отпаѓа на Скопскиот регион, а најмало или 4,9 отсто има Североисточниот регион. Вардарскиот има учество од 7,7 отсто, Источниот 8,2, Југозападниот 8,3, Југоисточниот 9,4, Пелагонискиот 11,2 и Полошкиот 7,2 отсто.

Поголем бруто-домашен производ по жител, во споредба со просекот на Република Северна Македонија, имаат Скопскиот регион со индекс 142, Југоисточниот регион со индекс 112,2, Вардарскиот регион 104,6 и Пелагонискиот регион со индекс 101,7. Сите други региони имаат бруто-домашен производ под просекот на Република Северна Македонија.

Во 2018 година, во Република Северна Македонија се реализирани 132.387 милиони денари инвестиции во основни средства, што е за 5 отсто помалку во однос на 2017 година. Најголемо учество во вкупните бруто-инвестиции во основни средства во 2018 година и понатаму има Скопскиот регион со 52,3 отсто, додека најмало е учеството на Североисточниот регион со 3,3 отсто.

Прочитајте и...  Османи: Не постои друго решение со Бугарија освен спроведување на Договорот за добрососедство

Поврзани вести

Груби: Македонците треба да го поддржат Заев

Слободен печат

Откриени и мапирани нови археолошки локалитети и поединечни наоди на источниот брег од Охридското Езеро

Слободен печат

Нови 1022 позитивни случаи на ковид-19 во земјава, починати се 41 лице

Слободен печат

Хрватска: Уапсен сопственик на ноќен клуб поради ширење на ковид-19

Слободен печат

Демонстрантите во Полска не се откажуваат од барањето за измена на Законот за абортус

Слободен печат

Семејното насилство во Грција: Насилниците ретко одат во затвор

Слободен печат

Остави Коментар

MacedonianAlbanian