Скандал во Хрватска: Политичари од Сплит испраќале експлицитни пораки до малолетничка од Србија

Фото Колаж на СП/ Фејсбук

Хрватски „Вечерњи лист“ дошол до експлицитни пораки што ги разменил членот на претседателството на партијата Центар, Лука Баричиќ и еден од најблиските соработници на градоначалникот на Сплит Ивица Пуљак со девојката Александра од Србија, која ја убедувале да ја запознае нејзината малолетна сестра со неговиот соработник, поранешниот заменик Бојан Ивошевиќ. Весникот ја објави целата кореспонденција со експлицитни пораки и аудио снимки, што очигледно значително ќе влијае на резултатите од локалните избори што ќе се одржат во овој град на 26 јуни.

Според Вечерњи, Баричиќ и Александра размениле бројни аудио и видео пораки со експлицитна содржина, а потоа тој се обидел да ја убеди да ја поврзе нејзината малолетна сестра со Ивошевиќ. Тој и пишува како разговарал со него за тоа, а во една од пораките наведува – „те молам кажи ѝ на сестра ти дека тој е кандидат на изборите, но секако ја сака“.

Ивошевиќ подоцна наводно стапил во контакт со малолетничката, а сето тоа завршило со тоа што таа по некое време престанала да одговара на неговите пораки. Наводно во една прилика и напишал дека годините (17) и „не се проблем“.

Фејсбук Бојан Ивошевиќ

Во меѓувреме, Ивошевиќ објави се на Фејсбук, наведувајќи дека нема експлицитни фотографии и како се обиделе да дојдат до него преку лажни профили преку Баричиќ. Тој наведува дека комуникацијата завршила откако тој престанал да одговара, а не девојката.

На написот во Вечерњи лист реагираа и Ивица Пуљак и Лука Баричиќ.

„Штотуку дознав дека Лука Баричиќ, поранешен градски советник на партијата Центар и лица со попреченост, е жртва на одвратна онлајн измама која утре ќе ја пријави во полиција. Имено, непознати лица отвориле лажен профил на нашиот советник на апликација за запознавање, а тој одговори на овие пораки со експлицитна содржина и е убеден дека е во контакт со личност на која може да и верува и која има развиено емотивна врска со него. Баричиќ е лице со попреченост, а „ луѓе” кои го направија ова ја искористија најранливата тема за да профитираат политички, а тоа е сексуалноста на инвалидите. Покрај тоа, тие ни даваат уште поголема сила да се бориме со најтемните меѓу нас. Нашата цел никогаш не била да се занимаваме со политика да се пополнат животни амбиции, но да се убиваат луѓе од хрватската политика на сите нивоа за кои поврзаноста со криминалот е нормална работа“, рече Пуљак и додаде дека целта на прес-конференцијата била да се информира јавноста за сите детали од овој случај.

Баричиќ се огласи и на Фејсбук и рече дека бил жртва на измама.

„Поради сопствената наивност сум жртва на грозоморна интернет измама мотивирана од политичката ситуација во Сплит. За сите детали од овој случај ќе ја информирам јавноста на прес-конференција“, напиша Баричиќ.

Видео на денот