15 C
Скопје

Сите фирми не може да земат помош за плати: Еве кои можат

Секоја компанија не може да аплицира за финансиска помош за плати за вработените. Директорката на УЈП, Сања Лукаревска ги соопшти условите под кои фирмите може да побараат помош.

Три месеци пред оној месец за кој се зема помош, приходот на фирмите треба да биде помал за најмалку 30 проценти во однос на истите месеци лани. Бројот на вработените за кои се бара помош треба да биде ист или поголем во однос на август 2020 година, освен во одрдени законски исклучоци. Фирмите не треба да имаат поделено дивиденда или награди заклучно до денот на исплатата на мартовската плата. Работниците за кои се бара помош не може да имаат поголема плата од 39 900 денари во трите претходни месеци. Фирмите кои користеле ослодувања за данок од лилен доход и придонеси не може да аплицираат за помош за плата, а тоа не може да го направат и оние фирми во кои повеќе од 10 отсто од вработените земале плата поголема од 120 000 денари.

Помош за плата не следува и за работник кој е пријавен на дополнително работно време, а за да добијат помош фирмите, во нивните годишни пресметки за 2017, 2018 и 2019 година треба да имаат кумулативна акомулирана добивка пред оданочување помала од 600 милиони денари.

Поврзани вести

Нова скандалозна порно-група со слики и видеа: На Телеграм се појави „Перверзии на Балканот“

Слободен печат

Лајчак: Несомнено за Косово, успех во дијалогот значи да се стане земја кандидат за ЕУ

Слободен печат

Германија, Шпанија и Франција заедно ќе развијат нов борбен авион

Слободен печат

Регионален ковид-19 пресек: Мал пад на бројот на нови инфекции

Слободен печат

Бугарски брачен пар заврши зад решетки во Германија: Продавале новороденчиња во Грција

Слободен печат

Маск: Старлник услугата ја нарачаа половина милион луѓе

Слободен печат

Остави Коментар