27.8 C
Скопје

Систематски археолошки истражувања почнаа на локалитетот Скупи

Активности поврзани со систематски археолошки истражувања и тековно одржување на две локации од локалитетот Скупи, едно од најголемите и највредни археолошки наоѓалишта од римско и доцноантичкото време кај нас, почнаа да се одвиваат на 5 мај. Министерството за култура извести дека ќе почне и непосредната заштита/ конзервацијата на дел од движните археолошки наоди од Скупи. Овие проекти се предвидени во Годишната програма за финансирање проекти од национален интерес од областа на музејската дејност и заштитата на недвижното културно наследство на Министерството за култура, а ќе ги реализираат стручни екипи на ЈУ Музеј на град Скопје. Проектите ќе се реализираат во периодот од 5 мај до 30 декември годинава.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 79, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 8-9 мај 2021)

Поврзани вести

Излезе „Културен печат“ број 85 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Африкански лица пред објективот на Билјана Јуруковски

Тони Димков

„Македоника литера“ ја објави биографската книга „Леонардо да Винчи и неговото време“ од Атле Нес

Тони Димков

Избрани песни од Иван Херцег се објавени во стихозбирката „Ноќни луѓе“

Тони Димков

Нова книга во „Или-Или“: „Денот на црвот“ од Симона Јованоска

Тони Димков

„Матица македонска“ објави избрани дела во десет книги од Раде Силјан

Тони Димков

Остави Коментар