Штрудла со јаболка (РЕЦЕПТ)
Состојки:
250 грама готови кори
200 грама јаболка
100 грама путер
500 грама шеќер
1 лажичка екстракт од ванила
1 лажичка цимет
200 милилитри газиран напиток по ваша желба
Подготовка:
Пред да почнете со подготовка на штрудлата, вклучете ја рерната да се загрее на 150 степени. Потоа исечкајте ги јаболката на поголеми парчиња.
Растопете го путерот и почнете со постапката на редење на корите. Ставете ја првата кора и посипете со стопен путер. Постапката повторувајте ја додека не ги потрошите корите и путерот. На крај, ставете ги јаболката во кои претходно сте додале шеќер, екстракт од ванила, цимет и газиран напиток.
Ставете ја смесата во средина, а потоа од неа формирајте штрудла.
Добиената штрудла можете да ја премачкате со маргарин, путер или со јајце.
Печете на 150 степени околу 40 минути.