Штрајк во најголемиот рудник за бакар во светот

Работниците во најголемиот рудник за бакар во светот Ескондида во Чиле одлучија да стапат во штрајк.

Одлуката е донесена откако сопственикот на рудникот, британско-австралиската компанија БХП, го одби барањето на рударите за зголемување на платите.

Сидникатот на рударите синоќа ги заврши консултациите со вработиените и ја соопшти одлуката за стапување во штрајк,

„За” штрајк гласале 2.164 вработени, додека 11 биле подготвени да ја прифатат последната понуда од работодавачот.

Видео на денот